Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Gyorsan mutálódik az új madárinfluenza-vírus

kategória: Fertőző betegségek, Influenza (világ)járvány, Nátha-influenza

Az új vírus akár nyolcszor gyorsabban képes mutálódni, mint egy átlagos influenzavírus - állapították meg a dél-kínai Sencsen egyetemi kutatói. Lapjelentések emiatt az átlagosnál aggasztóbbnak ítélik a helyzetet. Ho Csien-kuj kutató szerint szokatlan jelenségről van szó, a vírus "evolúciós fejlődését nehéz megjósolni", nem lehet tudni, hogy mekkora veszélyt jelenthet. A kutató a kevés minta ellenére úgy véli, hogy az eddigi eredmények riasztóak, és a hatóságoknak el kell készíteniük a legrosszabb helyzetre vonatkozó forgatókönyvet is.

A legfrissebb jelentések szerint a H7N9 a Dél-Koreából és más ázsiai térségből érkezett vadmadarakban lévő vírus, valamint a Jangce folyó deltájában élő kacsákban és csirkékben lévő madárinfluenza vírus keveredésének eredménye. A kínai kutatók szerint kizárható, hogy a vírusnak sertés legyen a hordozója.
A H7N9 vírus eddig kilenc ember halálát okozta Kelet-Kínában, s bizonyítottan 33 személy fertőződött meg tőle. Sanghajból 15 esetet jelentettek, ebből 5 volt végzetes. A többi fertőzést Csiangszu Csöcsiang, és Anhuj tartományban regisztrálták. Egy négyéves sanghaji kisfiú, az első gyógyult beteg, szerdán távozhatott a kórházból.


A sanghaji hatóságok az élő baromfi árusításának teljes körű betiltását fontolgatják, miután a helyi piacokon húsz pozitív mintát találtak. A városban múlt csütörtök óta több mint 7 ezer mintát vettek és 111 ezer szárnyast vágtak le. A McDonald's helyi gyorséttermeiben hétfő óta több mint 40 százalékkal csökkentették a csirkehúst tartalmazó ételek árát.

Az illetékesek felhívják a figyelmet arra, hogy az egyes fertőzések között nincsen közvetlen kapcsolat. A kínai szakhatóság, valamint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) állítása szerint egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a vírus emberről emberre terjedne. Azokat, akik érintkezésbe kerültek a fertőzöttekkel, ettől függetlenül egészségügyi felügyelet alatt tartják. Az ország kórházaiba összesen 160 ezer reagenst szállítottak, hogy adott esetben lehetővé tegyék a fertőzés diagnosztizálását és a kezelést. A kínai hatóságok országosan megkezdték a fertőzések diagnosztizálásához és kezeléséhez szükséges egészségügyi berendezések minőségi felülvizsgálatát. A jelekből ítélve ugyanis a piacon nem csak ellenőrzött, engedéllyel működő vállalatok gyártanak és értékesítenek ilyeneket a kórházaknak.

Animáció: HáziPatika.com

2013.04.13 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Agykontroll - életkontroll

Rendelkezünk egy felmérhetetlen kapacitású, minden ember által alkotott gépnél érzékenyebb intelligenciájú komputerrel. Ez a csodálatos műszer az agy, amely mindenki rendelkezésére áll, de lehetőségeit csak elenyészően kis hatékonysággal használjuk ki.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések