Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Miért ájulnak el a Parkinson-kórosok evés után?

kategória: Neurológia, Reumatológiai problémák

Az Adelaide Egyetem kutatói azt remélik, sikerül jobban megérteniük, miért tapasztalják egyes Parkinson-kóros betegek vérnyomásuk jelentős süllyedését étkezés után. Az úgynevezett posztprandiális hipotenzió következtében a beteg nem sokkal az étkezés után elájulhat, ami növeli a sérülések kockázatát. Különösen az idősebbek esetében jelent ez komoly veszélyt.


A kutatást vezető Karen Jones professzor a Parkinson Világnapjára, április 11-ére készülve arról számolt be, hogy még mindig nem tudjuk pontosan, miért alakul ki ilyen jelentős vérnyomáscsökkenés sok Parkinson-kóros betegben étkezés után. "Ezt a jelenséget nem nagyon ismerik a háziorvosok és az általános népesség sem. Különbözik a felálláskor tapasztalható vérnyomáseséstől, és nincs rá hatékony kezelés - magyarázta a professzor. - Most végzett kutatásunk abban segít, hogy jobban megértsük a posztprandiális hipotenzióval összefüggő mechanizmusokat, ezért reméljük, hogy nagy segítséget jelent majd a Parkinson-kórban és az ezzel az állapottal járó egyéb rendellenességekben szenvedő betegek számára."

A kutatást végző Laurence Trahair elsősorban a gyomor kiürülése és a vérnyomás közötti összefüggésre összpontosít. "A gyomor belekbe való kiürülésének sebessége, valamint a bél véráramlásának e folyamat által kiváltott változásai jelenthetik a kulcsot annak alaposabb megértéséhez, miért következik be ezekben a betegekben étkezések után ez a jelentős vérnyomáscsökkenés - mondta Laurence Trahair. - Mivel a Parkinson-kóros betegek közel 50 százaléka szenved posztprandiális hipotenzióban, kutatásunk rengeteg embernek segíthet."

Animáció: HáziPatika.com

2013.04.11 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések