Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Amikor fáj, már késő az óvatosság

kategória: Csontritkulás, Öregedés, Reumatológiai problémák

Az ízületeket kipárnázó szövetek már azelőtt károsodás jeleit mutatják, hogy a páciens fájdalmat érezne - derül ki egy friss kutatásból, amely segíthet az osteoarthritis korai felismerésében, illetve megfelelő kezelésében. A Massachusetts Műszaki Egyetem (MIT) munkatársai Alan Grodzinsky vezetésével olyan módszert fejlesztettek ki, amely segít a túlzott igénybevétellel (például futással vagy ugrással) járó idült ízületi gyulladással összefüggésbe hozható változások felismerésében.


Az osteoarthritis kialakulásának kezdetekor mérséklődik az ízületnek a csont terhelését csökkentő képessége. A kutatók kimutatták: azok az ízületek, amelyekben kevesebb a glükózaminoglikán (GAG) molekula, elveszítik azt a képességüket, hogy fokozott igénybevétel esetén megfeszüljenek, azaz védjék a csontokat. A glükózaminoglikán-veszteség ugyanakkor az ízületi folyadék szintjének csökkenésével jár, ami nagy valószínűséggel meggyengíti a védelmi mechanizmust. A legkorábbi stádiumban észlelhető GAG-veszteség ugyancsak csökkenti a szövetek alkalmazkodó képességét a megerőltető fizikai tevékenységek során - olvasható a Biophysical Journal című szakfolyóirat áprilisi számában.

"Eredményeink alapján az ízületi bántalmak kezdeti szakaszában, még a fájdalomérzet jelentkezése előtt érdemes óvatosnak lenni futás és ugrás közben" - mondta Alan Grodzinsky. Az osteoarthritis az idősebb korosztály körülbelül egyharmadát érinti, s a leggyakoribb ízületi megbetegedésnek számít.

Animáció: HáziPatika.com

2013.04.10 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

A köröm megváltozása hiánybetegségre, esetleg súlyosabb betegségre utal. A feketés-barnás elszíneződés gombás fertőzés, a hosszanti árkok megjelenése reumás panaszokra utal. Érdemes tájékozódni jeleiről.


Szponzorált hirdetések