Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Amikor fáj, már késő az óvatosság

kategória: Csontritkulás, Öregedés, Reumatológiai problémák

Az ízületeket kipárnázó szövetek már azelőtt károsodás jeleit mutatják, hogy a páciens fájdalmat érezne - derül ki egy friss kutatásból, amely segíthet az osteoarthritis korai felismerésében, illetve megfelelő kezelésében. A Massachusetts Műszaki Egyetem (MIT) munkatársai Alan Grodzinsky vezetésével olyan módszert fejlesztettek ki, amely segít a túlzott igénybevétellel (például futással vagy ugrással) járó idült ízületi gyulladással összefüggésbe hozható változások felismerésében.


Az osteoarthritis kialakulásának kezdetekor mérséklődik az ízületnek a csont terhelését csökkentő képessége. A kutatók kimutatták: azok az ízületek, amelyekben kevesebb a glükózaminoglikán (GAG) molekula, elveszítik azt a képességüket, hogy fokozott igénybevétel esetén megfeszüljenek, azaz védjék a csontokat. A glükózaminoglikán-veszteség ugyanakkor az ízületi folyadék szintjének csökkenésével jár, ami nagy valószínűséggel meggyengíti a védelmi mechanizmust. A legkorábbi stádiumban észlelhető GAG-veszteség ugyancsak csökkenti a szövetek alkalmazkodó képességét a megerőltető fizikai tevékenységek során - olvasható a Biophysical Journal című szakfolyóirat áprilisi számában.

"Eredményeink alapján az ízületi bántalmak kezdeti szakaszában, még a fájdalomérzet jelentkezése előtt érdemes óvatosnak lenni futás és ugrás közben" - mondta Alan Grodzinsky. Az osteoarthritis az idősebb korosztály körülbelül egyharmadát érinti, s a leggyakoribb ízületi megbetegedésnek számít.

Animáció: HáziPatika.com

2013.04.10 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Így öregedjünk tudatosan!

Nem árt időben gondolnunk öregségünkre. Nem mindegy, hogy mi magunk formáljuk azt, vagy az formál, deformál minket. Milyen esélyeink vannak az élet utolsó negyedében? Hogyan lehet rá felkészülni?

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések