Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Kínai módszer cukorbetegek gyógyítására

kategória: Alternatív medicina, Diabétesz

A hagyományos kínai gyógyászat lehet a leghatékonyabb fegyver a 2-es típusú diabétesz elleni harcban - derült ki egy nemzetközi kutatásból. A kutatócsoport Dr. Sanjoy Paul, a Queenslandi Egyetem, és Lilong Ji, a Pekingi Egyetem munkatársa vezetésével kimutatta, hogy a konvencionális gyógyszerek jelentősen hatékonyabban működnek, amikor a hagyományos kínai orvosságokkal együtt alkalmazzák őket a 2-es típusú diabétesz kezelésében.

A PLOS One szakfolyóiratban megjelent kontrollált kísérlet során nyolcszáz, 2-es típusú diabéteszben szenvedő felnőttet vizsgáltak. A glibenclamid önálló alkalmazását hasonlították össze a glibenclamid és a hagyományos kínai gyógyászat ötvözésével. Az eredmények azt mutatták, hogy a hagyományos kínai orvoslással is kezelt betegek harmadával kisebb valószínűséggel tapasztaltak hipoglikémiát, vagyis veszélyesen alacsony vércukorszintet, mint azok, akiket csak glibenclamiddal kezeltek.


"Ezenkívül kisebb valószínűséggel tapasztalták a diabétesz más tüneteit is, például kimerültséget, éhséget és szívdobogásérzést - mondta el Dr. Sanjoy Paul. - A hagyományos kínai orvoslást nagyon régóta alkalmazzák a cukorbetegség kezelésében Kínában és az egész világon, de eddig kevés tudományos bizonyíték támasztotta alá hatékonyságát és biztonságosságát. Ennek a tudományos alapnak a hiánya pedig szkepticizmust és kritikát szült a hagyományos kínai orvoslással szemben."

További kutatásokra lesz szükség annak megállapításához, pontosan hogyan éri el a kínai orvoslás a hipoglikémia visszaszorítását. A mostani kutatás mindenesetre azt bizonyítja, hogy a kínai gyógyászat szűkítheti a fejlődő országokra jellemző kezelési "szakadékot", ahol a diabétesz járványos méreteket ölt.


Animáció: HáziPatika.com

2013.04.08 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések