Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Kiszámítható a menopauza kezdete

kategória: Változókor

Egy képlet segítségével előre meg lehet mondani, mikor jön el valakinél az utolsó menstruáció ideje, ami a menopauzába lépő nők esetében mind a csontritkulás, mind a szívbetegségek kockázatának növekedését eredményezheti - számolt be egy friss tanulmány. A képletet két hormon, a petefészekben található ösztradiol és az agyban levő tüszőérést stimuláló hormon (FSH) segítségével állították fel. Ezek változó szintje sok mindent elárul a szakemberek számára, hiszen a menopauza idején előbbi lecsökken, míg utóbbi megemelkedik a nők szervezetében.

Amint arról a Los Angeles-i Kalifornia Egyetem tudósai a Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism című lapban beszámoltak, a jelenlegi módszerek, melyekkel meghatározzák egy nőnél a menopauza várható idejét, nem igazán pontosak, ezért volt szükség egy megbízhatóbb eljárásra. A tanulmányt készítő dr. Gail Greendale, az Egyetem David Geffen Orvosi Iskolájának munkatársa hozzátette, ha a további kutatások is sikerrel járnak, a nők hamarosan az interneten keresztül is ki tudják deríteni, mennyi idejük van még hátra utolsó menstruációjukig.

Ennek azért van nagy jelentősége, mert a menopauza előtti évben a legtöbb nőnél megnő a csontritkulás és a szívbetegségek esélye. A képlet segítségével időben tenni tudnának ezek ellen kezelőorvosuk segítségével.

2013.04.03 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Nyugdíjazás

6 kérdés - mire számítson az, aki visszakerült az állami nyugdíjrendszerbe?

Az év elején búcsút vehettünk a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagságtól, röviden - és alig másfél évtizede oly gyakran hallott - közkeletű nevén a "második pillértől".

tovább

Tippek:

Amikor úgy enne valamit, valójában sokszor csak szomjas. Bármily furcsán hangzik, az embereket gyakran megtéveszti hiányérzetük. Először mindig kezdje ivással, és figyelje, valóban éhes-e még. A hideg gyümölcsteát ajánljuk szomjoltónak.

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések