Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nők és férfiak nem egyformán betegek

kategória: Csontritkulás, Daganatos betegségek, Gyógyszerészet, Szív- és érrendszeri betegségek

Lényeges eltéréseket mutatott ki a férfiak és a nők között egy friss laboratóriumi kutatás a szív-érrendszeri megbetegedések, a rák, a májbetegség, a csontritkulás és a gyógyszerhatások tekintetében. Az elmúlt negyven évben végzett kutatások döntő többsége a férfi betegekre összpontosított a betegségek nem-specifikus természetének vizsgálata során. A Clinical Chemistry and Laboratory Medicine szaklapban közzétett tanulmányukban azonban a Padovai Egyetem kutatói Giovannella Baggio vezetésével jelentős eltéréseket mutatnak be a nemek között öt területen: szív-érrendszeri megbetegedések, daganatos megbetegedések, májbetegségek, csontritkulás és gyógyszerhatástan.

A tipikusan férfibetegségnek tekintett szív-érrendszeri betegségek gyakran teljesen más tünetekkel jelentkeznek a nőkben. Míg a szívroham szorító mellkasi fájdalomként jelentkezik a férfiakban, a nők hányingert és alhasi fájdalmat tapasztalnak. Annak ellenére, hogy a szívroham a nőkben súlyosabb és komplikáltabb, amikor a nők ezekről a nem jellegzetes tünetekről panaszkodnak, az orvosok gyakran nem végzik el a szükséges vizsgálatokat, például az EKG-t, enzimdiagnosztikai vizsgálatot és szívkoszorúér-angiográfiát.

A vastagbéldaganat a második leggyakoribb ráktípus a férfiak és nők körében egyaránt. A nők esetében azonban idősebb korban jelentkezik a betegség, ráadásul náluk a vastagbéldaganatok jellemzően máshol helyezkednek el, mint a férfiakban, és a nők jobban reagálnak a kemoterápiás kezelésekre. A nemhez tartozás a betegek kemoterápiára adott reakcióját is befolyásolja a vastagbél-, a tüdő- és a bőrdaganatok esetében. Hatással van tehát a betegség lefolyására és a beteg túlélési esélyeire.

A primér biliáris cirrózis főként a nőket érinti. Az olasz kutatók egyértelmű bizonyítékkal szolgálnak arra, hogy e betegség, valamint a krónikus hepatitisz C esetében a nők genetikai felépítése és eltérő hormonszintjük számít az elsődleges kockázati tényezőnek. Ez az eredmény vonatkozik a csontritkulásra is. A jellemzően női betegségnek tekintett csontritkulás azonban a férfiakat is sújthatja. A szakértők szerint a betegséget férfiak esetében nagyon gyakran figyelmen kívül hagyják, ezért dokumentálhatóan magasabb a férfiak esetében a csonttörés eredetű halálozás gyakorisága.

Giovannella Baggio kutatócsoportja azt is kimutatta, hogy gyógyszertani eltérések is tapasztalhatók a férfiak és a nők között. A hatásokkal és mellékhatásokkal kapcsolatos különbségek a különböző testtípusokkal, a felszívódás és a kitisztulás eltérő reakcióidejével, valamint az alapvetően eltérő hormonális állapottal függ össze. A gyógyszerek biztonságos és hatékony alkalmazása érdekében ezért az adagolás és a kezelés időtartamának megállapításához a beteg nemét is számításba kell venni.

2013.03.30 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Erzsike néni titka

Igen, a legendák köztünk élnek! Sőt, megszólaltathatók, kifaggathatók! Megtudhatjuk tőlük, mi az a plusz, mi az a hajtóerő, ami például háromszoros olimpikonná tehet egy tornászlányt, és mi a titka, hogy ma, 83 éves korában is energiát sugároz magából?

tovább

Tippek:

Amikor úgy enne valamit, valójában sokszor csak szomjas. Bármily furcsán hangzik, az embereket gyakran megtéveszti hiányérzetük. Először mindig kezdje ivással, és figyelje, valóban éhes-e még. A hideg gyümölcsteát ajánljuk szomjoltónak.


Szponzorált hirdetések