Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Hatékony emlőrákszűrés az 50 év feletti nőknél

kategória: Daganatos betegségek, Ingyenes szűrések, egészségnapok

Az 50-74 év közötti nők körében ugyanolyan hatékony a kétévente végzett emlőrákszűrés, mint az évenkénti, sőt még a sűrű emlőállományú és a menopauza enyhítésére hormonterápiában részesülő nők esetében is igaz ez. Ráadásul a kétévente végzett szűrés kevesebb hamis pozitív eredményt hoz - derítette ki egy nagyszabású amerikai tanulmány. Több mint 900 ezer amerikai nő adatainak elemzése alapján vonta le ezt a következtetését a mellrák tanulmányozásával foglalkozó Breast Cancer Surveillence Consortium legújabb tanulmánya, amely az Amerikai Orvostársaság JAMA Internal Medicine című folyóiratában jelent meg.


A szakemberek ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy ha kétévente végeznek mammográfiát a 40-es éveikben lévő, rendkívül sűrű emlőállományú nőknél, sokkal valószínűbben mutatnak ki előrehaladott és nagy daganatot, mint az évente végzett vizsgálatoknál, ám utóbbiak több, később hamisnak bizonyuló pozitív eredményt hoznak. A sűrű emlőállomány - sok mirigy és kötőszövet - miatt a röntgensugarak nehezebben hatolnak át a szöveteken. "A növekvő életkor és a sűrű emlőállomány a mellrák legnagyobb kockázati tényezői közé tartoznak" - idézte Karla Kerlikowsket, a Kaliforniai Egyetem professzorát, a tanulmány egyik szerzőjét a ScienceDaily tudományos hírportál. A hamis pozitív eredmények miatt több vizsgálatot, köztük biopsziát, ultrahangot és mammográfiát végeznek el olyan nőknél, akik nem szenvednek a betegségben.

A Kaliforniai Egyetem és a Seattle központú GHRI egészségkutató intézet kutatócsoportja egy közelmúltban közzétett másik tanulmányában hasonló következtetésre jutott a mammográfia gyakoriságának szükségességéről a 66 és 89 év közötti nők körében.

Animáció: HáziPatika.com

2013.03.23 00:02:00

forrás: MTI


Tippek:

Nem mindenkinek és mindig sikerül fogait teljesen megtisztítani pusztán fogkefével. A fogközökből naponta érdemes eltávolítani az ételmaradékot a drogériákban kapható fogselyemmel.

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések