Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A menopauza tüneteit kezelő hormonterápiáról

kategória: Változókor

A menopauza tüneteinek enyhítésére alkalmazott hormonterápiával kapcsolatban az utóbbi években több tanulmány vetett fel kérdéseket, a bizonytalanságot most egy számos orvoscsoport részvételével megfogalmazott konszenzusos közlemény oszlatja el. A kérdés tisztázására a Nemzetközi Menopauza Társaság, az Európai Menopauza és Andropauza Társaság, a Nemzetközi Oszteoporózis Alapítvány, az Endokrinológiai Társaság, a Reprodukciós Orvostudomány Amerikai Társasága, az Észak-amerikai Menopauza Társaság és az Ázsia Csendes-óceáni térségének Menopauza Szövetsége vállalkozott - ismertette a MyHealthNewsDaily honlapon megjelent cikk.


Közleményükben leszögezik, hogy a hormonpótló terápia a leghatékonyabb kezelés a menopauza tünetei, köztük a hőhullámok vagy alvási problémák enyhítésére, ugyanakkor a terápia kockázatokkal jár, így alkalmazását minden esetben személyre szabottan kell megvizsgálni. Egy évtizeddel ezelőtt egy nagyszabású tanulmány arra az eredményre jutott, hogy a kombinált (ösztrogént és progeszteront is tartalmazó) hormont szedő, menopauzán átesett nőknél mintegy 25 százalékkal nőtt a mellrák kockázata. Az eredmény olyan megdöbbentő volt, hogy a kutatást azonnal berekesztették, az orvosok pedig változtattak a korábbi gyakorlaton.

A közös közlemény megállapítja, hogy miközben a terápia kockázatokkal jár, a hatvan év alatti és a kevesebb, mint tíz éve a menopauzán átesett nőknél mégis több a haszna, mint amennyi a rizikója. A megemelkedett mellrákkockázat egyébként, úgy tűnik, megszűnik a kezelés befejezése után pár évvel. "A kezeléssel kapcsolatos döntést az orvosaal való konzultáció után lehet meghozni. A kezelés megfelelő alkalmazása számottevően több haszonnal jár, mint amennyi ártalmat okozhat" - jelentette ki Tobie de Villiers, a közleményt jegyző Nemzetközi Menopauza Társaság elnöke.

Az orvosok a hormonpótló terápia alacsony dózisát javasolják az olyan nők esetében, akiknél a menopauza tünetei a vagina szárazságában, illetve a nemi érintkezés közben tapasztalt fájdalomban merülnek ki. Egyáltalán nem javasolják viszont olyan nőknél, akiknek mellrákja volt. A washingtoni Nemzeti Egészségügyi Intézet állásfoglalása szerint a kezelés mellett döntő nőknek a lehető legrövidebb ideig, a lehető legalacsonyabb dózisban kell a terápiában részesülniük, és félévente ellenőrizni kell, hogy szükség van-e még a kezelés folytatására.

Animáció: HáziPatika.com

2013.03.19 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Társadalombiztosítás által finanszírozott orvosi vizsgáltok

Jelen fejezetben arra vonatkozóan kaphat információt, hogy ki, milyen feltételek mellett, milyen vizsgálatok elvégzését igényelheti az Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozásában.

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések