Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ha a beteg felébred a műtőasztalon...

kategória: Alvászavar, Fájdalomcsillapítás

Rendkívül ritka a felébredés általános érzéstelenítés (altatás) közben, az esélye mindössze egy a 15 ezerhez, derült ki egy új kutatás eredményeiből. Korábbi, kisebb kutatások ennél jóval nagyobb arányszámot állapítottak meg. A kutatók az Egyesült Királyság konzultáns aneszteziológusainak körülbelül 82 százalékát, összesen 7125 ­altatóorvost kérdezték meg arról, hogy az elmúlt egy év során milyen gyakran fordult elő, hogy egy páciens felébredt, és magához tért a műtéti altatás közben.

A felmérés eredményeiből kiderült, hogy a 2011-ben végzett, közel hárommillió operációból 153 esetben ébredt fel a beteg az altatásból. A páciensek többsége vagy túl korán tért magához, vagy a műtéti beavatkozás húzódott el túl hosszú ideig, így elmúlt az altatószer hatása. A felébredt páciensek egyharmada, összesen 46-an éberen maradtak az operáció ideje alatt. Az aneszteziológusok jelentése alapján csak néhányan panaszkodtak fájdalomra vagy egyéb kellemetlen érzésre. "Az ébredéses esetek többségében a páciensek arról számoltak be, hogy főként a mozgást érzékelték, illetve hangokat hallottak, de szinte senki nem panaszkodott fájdalomra - mondta Tim Cook professzor, a tanulmány társszerzője. - Az ­altatóorvosoknak nagyon körültekintően kell eljárniuk, egyrészt igyekeznek elkerülni, hogy a páciens magához térjen a műtét alatt, de túl nagy adag altatót sem adhatnak, mivel az önmagában is különösen veszélyes lenne."

Korábbi, kisebb felmérések arra az eredményre jutottak, hogy jóval nagyobb, körülbelül egy az ötszázhoz az operáció közbeni felébredés valószínűsége. A Királyi Aneszteziológiai Szakmai Kollégium és az Egyesült Királyság és Írország Aneszteziológiai Szövetsége kutatóinak közös tanulmányát az Anaesthesia című tudományos szakfolyóirat legutóbbi számában publikálták.

2013.03.16 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Amikor úgy enne valamit, valójában sokszor csak szomjas. Bármily furcsán hangzik, az embereket gyakran megtéveszti hiányérzetük. Először mindig kezdje ivással, és figyelje, valóban éhes-e még. A hideg gyümölcsteát ajánljuk szomjoltónak.

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések