Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Szklerózis multiplex: tartósan segíthet a hormonkezelés

kategória: Neurológia, Pszichiátriai betegségek

Segíthet az adrenokortikotróp hormon (ACTH) kezelés azokon a betegeken, akiknek szklerózis multiplexét a hagyományos kezeléssel nem sikerül megfelelően kontrollálni. Az Amerikai Neurológus Akadémia San Diegóban megrendezett 65. éves konferenciáján bemutatott legújabb kutatás során 23 olyan szklerózis multiplexes beteget vizsgáltak, akik béta-interferon kezelést kaptak, mégis legalább egyszer visszaestek, vagy az agyi képalkotó vizsgálat az elmúlt évben a betegség új aktivitását mutatta ki. Esetükben ez azt jelentette, hogy a korábban bevált kezelés hatékonysága megszűnt, ami a fogyatékosság súlyosbodásához és gyakoribb relapszusokhoz vezetett.


A kísérlet résztvevői egy éven keresztül havonta kaptak ACTH-t vagy metilprednizolont pulzusterápia formájában vagy a hagyományos kezelés mellett. A betegek tudták, melyik fajta kezelést kapják, a kezelést végző kutatók azonban nem. Az alanyokat 15 hónapon keresztül háromhavonta megvizsgálták. Ez idő alatt az ACTH-t kapott alanyok körében kevesebb relapszus fordult elő (páciensenként 0,08 kumulatív relapszus) a metilprednizolon csoportban mért 0,8 relapszus per páciens értékhez képest. Ezen kívül az ACTH csoportban nem fordult elő pszichiátriai mellékhatás, míg a metilprednizolont szedők esetében a pszichiátriai epizódok kumulatív száma 0,55 volt páciensenként.

"Ezek az eredmények azért különösen érdekesek, mert kevés kezelés áll rendelkezésünkre az ilyen típusú, a kezelésre nem reagáló szklerózis multiplex ellen - mondta el a kutatás vezetője, Regina Berkovich. - Ezeket az előzetes eredményeket természetesen további randomizált, kontrollált kísérletekkel kell alátámasztanunk, de már ez előzetes eredmények is arra utalnak, hogy az ACTH pulzusterápia előnyökkel járhat az ilyen típusú szklerózis multiplex kezelésében."

Animáció: HáziPatika.com

2013.03.17 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések