Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Azonosították a boldogságért felelős anyagot

kategória: Neurológia, Pszichiátriai betegségek

Mi tesz minket boldoggá? Család? Pénz? Szerelem? Hipokretin. Ez a neve annak a jelátviteli anyagnak, amelyből sok szabadul fel, ha az egyén boldog, szomorúság esetén viszont csökken a szintje - a Kaliforniai Egyetem (Los Angeles) munkatársainak vizsgálatai szerint.

A Nature Communications márciusi számában bemutatott vizsgálat szerint a hangulatot nagymértékben befolyásolja a hipokretin szintje. A felfedezés alapvetően befolyásolhatja a pszichiátriai betegségekről kialakult képünket, és az alkalmazott kezelési stratégiát. A hipokretin mellett Jerome Siegel professzor és munkatársai elsőként számoltak be a melanin koncentrációs hormon (MCH) felszabadulásának változásairól.

A megállapítások magyarázhatják az álmatlanságot és a narkolepsziát, valamint a depressziókutatásban is új lehetőségek nyílhatnak meg. Az MCH szintje ébrenlét alatt igen alacsony, alváskor normális esetben mennyisége megemelkedik. A munkacsoport 2000-es eredményeire támaszkodva felfedezte, hogy a narkolepsziás betegeknél, akikre időről időre kontrollálhatatlan mélyalvás tör, 95 százalékkal alacsonyabb az idegsejtek hipokretin-tartalma, mint egészséges egyéneknél. Régóta ismert a narkolepszia és a depresszió közötti kapcsolat, és ezen kapcsolat mibenlétét körvonalazhatja a hipokretin funkciójának feltérképezése.


Jelen vizsgálatba nyolc, hagyományos úton kezelhetetlen epilepsziás beteget vontak be, akiknél elektródás ingerlést alkalmaztak a gerjesztő fókusz semlegesítése céljából. Radioizotópos módszerrel mérték az ingerlés hatására bekövetkező, hipokretint és MCH-t érintő változásokat. Emellett 15 perces periódusokban sikerült képet kapni a különböző cselekvéseket (televíziózás, társas kapcsolatok létesítése, alvás-ébrenlét ciklus) kísérő dinamikáról is. A bekövetkező hangulatváltozásokat kérdőívek segítségével számszerűsítették.
Animáció: HáziPatika.com

2013.03.18 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Segítenek-e megelőzni a megfázást a probiotikumok?

Az élet folyamán - ahogyan a táplálkozási szokásaink, úgy a bélben élő baktériumok aránya is számos változáson megy keresztül. Nem beszélve arról, hogy egy vírusfertőzés vagy egy kiadós antibiotikumos kezelés csorbát ejt a bélflórában.

tovább

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések