Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az életcélok védenek a szélütéstől

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

Alacsonyabb az agyvérzés előfordulási aránya azoknak az idős amerikaiaknak a körében, akiknek konkrét és határozott elképzelésük van a jövőjükről, derült ki nemrég a Michigan Egyetem legújabb kutatásából. Az agyvérzéshez hasonló betegségek súlyos szociális, pénzügyi és magánéleti terhet jelenthetnek. Emiatt a mostani kutatások főként az agyvérzés és a különböző pszichológiai tényezők közti kapcsolatra összpontosítanak az újabb megelőzési és kezelési módszerek felfedezésének reményében. Michigan Egyetem tudósai a Health and Retirement elnevezésű, 50 év feletti amerikaiak részvételével készült tanulmány adatait felhasználva készítették el kutatásukat.


A felmérésben 6800 egészséges felnőtt vett részt. Hogy felmérhessék az agyvérzés előfordulási arányát, a tudósok a kezdeti, 2006-os vizsgálati eredményeket, a kutatás négy éve alatt végzett megfigyeléseket és a 2010-es interjúk adatait is figyelembe vették. Az adatok összesítésekor a vizsgált tényezők közül az alábbiakat vették figyelembe: nem, faji/etnikai hovatartozás, iskolázottság, egészségügyi kockázati tényezők (dohányzás, mozgáshiány, alkoholfogyasztás), biológiai jellemzők (magas vérnyomás, cukorbetegség, testtömegindex), negatív pszichológiai tényezők (depresszió, szorongás, ellenségesség) és pozitív pszichológiai tényezők (optimizmus, pozitív élmények, szociális aktivitás).

A résztvevőknek az interjúk során el kellett eldönteniük, mennyire jellemzőek rájuk az olyan állítások, mint például "szeretek a jövőbeli terveimmel foglalkozni, és igyekszem meg is valósítani őket", "a napi elfoglaltságaimat jelentéktelennek és unalmasnak tartom", vagy "a mának élek, és nem igazán foglalkozom a jövővel".

"Az agyvérzés kialakulásában bizonyítottan szerepet játszó tényezők figyelembe vételekor is megmutatkozott a jövővel kapcsolatos tervek pozitív hatása, ami egyértelműen bizonyítja, hogy az optimista hozzáállás messze túlmutat a többi tényező fontosságán" - mondta Eric Kim, az egyetem klinikai pszichológus doktori programjának hallgatója. A kutatásban részt vett még Jennifer Sun és Nansook Park, a Michigan Egyetem pszichológus professzora. A kutatás részletes leírása a Journal of Psychosomatic Research című tudományos szaklap online kiadásában olvasható.

Animáció: HáziPatika.com

2013.03.16 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Egy tartalmas, őszinte beszélgetés hozzásegít a lelki egyensúlyhoz, megkönnyebbülést hoz, feloldja a szorongásokat. Érdemes egy nagy levegőt venni, és megszervezni, akár még ma estére is sikerülhet.

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések