Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Keserű, de életet menthet

kategória: Asztma, Gyógyszerészet

A leveles kel és a keserű dinnye egyszer talán az életünket is megmentheti. A Massachusettsi Egyetem Orvosi Karának kutatói egy lépéssel közelebb kerültek annak megértéséhez, hogyan képesek a bizonyos élelmiszerek keserű ízét adó vegyületek visszafordítani a légutak összehúzódását. Ez a hatás a későbbiekben a légutak akadályoztatásával járó betegségek, például az asztma vagy a krónikus obstruktív tüdőbetegség kezelésében használható fel.


"Izgalmas lehetőség, hogy egy szép napon, további kutatásokat követően, a bronchodilátorok új gyógyszerosztályát lehet majd kifejleszteni, gyorsabban és kevesebb mellékhatással lehet visszafordítani az asztmás rohamokat, mint a jelenleg rendelkezésre álló készítményekkel" - mondta a PLOS Biology márciusi számában közzétett tanulmány szerzője, Ronghua ZhuGe.

A keserű íz receptorai valószínűleg azért alakultak ki a szervezetünkben, hogy figyelmeztessenek a kártékony vagy mérgező élelmiszerekre. A kutatók hosszú ideig úgy vélték, hogy ezek a receptorok csak a nyelvben lévő néhány sejtben fordulnak elő, de az elmúlt években kiderült, hogy sok más sejtben is megtalálhatók testünk más részein.

A légutakban lévő simaizomban található keserűíz-receptorok ellazítják a sejteket, amikor keserű ízű anyagoknak vannak kitéve. Az asztma jellegzetessége a simaizom sejtjeinek rendkívüli összehúzódása, ami a légutak szűkületét, majd légzési nehezítettséget okoz. Az, hogy a keserű ízű anyagok képesek ellazítani ezeket a simaizmokat, arra utal, hogy megállíthatják az asztmarohamokat, ráadásul a jelenlegi gyógyszereknél gyorsabban.

Asztmaroham esetén a légutakban lévő simaizomsejt membránján található csatornák nyitva vannak, így a kalcium beáramolhat a sejtbe, ennek következtében az összehúzódik. Amikor a sejtek összehúzódnak, a légutak összeszűkülnek, és nehezebbé válik a légzés. Dr. ZhuGe és munkatársai kimutatták, hogy a keserű anyagok lezárják ezeket a kalciumcsatornákat, ami lehetővé teszi a bronchodilatációt. Amint a kalciumcsatornák bezárulnak, a kalcium szintje visszaáll a normális szintre, és a sejt ellazul. Ez pedig véget vet az asztmarohamnak.

Animáció: HáziPatika.com

2013.03.11 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Aranyér

Aranyér: kis duzzanattól a súlyos szövődményekig

Kellemetlen, de nem veszélyes betegség az aranyér, ám nem árt odafigyelni rá és kezelni. Nem csupán a kellemetlen tünetek és a fájdalom miatt, de egy aranyeres krízis akár azonnali sebészi beavatkozást is követelhet.

tovább

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések