Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Pozitív szemlélet, alacsony koleszterin

kategória: Koleszterin

Az optimista emberek vérében kisebb valószínűséggel magas a káros koleszterin szintje, magasabb a jó koleszterin szintje, ami védi a szívet, és segít visszaszorítani a rossz koleszterin szintjét. A Harvard Egyetem Orvosi Karának friss kutatásából az is kiderült, hogy az artériák megkeményedéséért felelős trigliceridek szintje is alacsonyabb a vérükben. Ennek egyik magyarázata az lehet, hogy az optimisták testsúlya általában az egészséges szinten marad, és megfelelő étrendet követnek.

A kutatók 990, negyven és hetven év közötti személyt vizsgáltak telefonos interjúk és laborvizsgálatok segítségével. Az interjúk során meghatározták a résztvevők optimizmusának szintjét. Az eredmények azt mutatták, hogy a magasabb értékkel rendelkezőkben magasabb volt a szívbetegség ellen védelmet nyújtó HDL-koleszterin szintje. Az optimizmus skálán tapasztalt minden ötpontos emelkedéssel egy milligramm per deciliterrel nőtt. A kutatók szerint ez a HDL-szintnövekedés a szívbetegség-kockázat három százalékos csökkenésének felel meg. A rendszeres testmozgás hat százalékkal mérsékli a szívbetegség kialakulásának kockázatát. Az optimizmus és a teljes koleszterinszint, illetve a kártékony LDL-koleszterin szintje között azonban nem mutattak ki közvetlen összefüggést.

Julia Boehm, a kutatás vezetője így összegezte az eredményeket: "Újabb bizonyíték utal arra, hogy lelki és testi egészségünk kölcsönhatásban áll egymással, és a pozitív világlátás kézzelfogható hatást gyakorolhat egészségi állapotunkra."

2013.03.10 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Szabaduljon meg túlsúlyától - a kiindulási testsúly 10 %-ának leadásával vércukorszintje akár a felére is csökkenhet!

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések