Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Pollenszezon előtt: akupunktúra

kategória: Allergia, Alternatív medicina

Az akupunktúra némi enyhülést nyújthat a szénanáthával küzdők számára, de a terápia valódi hasznát még nem bizonyították. Az Annals of Internal Medicine februári számában megjelent kutatásban 422 fű- és pollenallergiában szenvedő beteget vizsgáltak, és kimutatták, hogy azok, akiket véletlenszerűen tizenkét akupunktúrás kezelésre osztottak be, nagyobb mértékű javulást tapasztaltak, mint azok, akik nem estek át ilyen kezelésen. Az akupunktúrás csoport tagjai a tünetek nagyobb mértékű enyhüléséről számoltak be, és nyolc hét elteltével kevesebb antihisztaminra lett szükségük.


Az előnyök azonban a következő nyolc hét elteltével elmúltak. Ez a kutatás vezetője, dr. Benno Brinkhaus, a berlini Charité Intézet munkatársa szerint még nem jelenti azt, hogy az akupunktúra hatásai elhalványulnak. A szénanátha tünetei a kutatás tizenhatodik hetében is sokkal enyhébbek voltak mindhárom betegcsoportban, és Brinkhaus doktor szerint ez valószínűleg annak volt köszönhető, hogy a pollenszezon éppen akkor áldozott le.

Dr. Harold Nelson, a denveri National Jewish Health kórház szakértője szerint azonban bár a kutatás megfelelő alapossággal készült, és azt mutatta, hogy az akupunktúra hasznos, nem biztos, hogy a betegek vállalják az akupunktúrás kezelések kényelmetlenségét és költségét, különösen azért, mert egyszerűbb módszerekkel is lehet kezelni a rendellenességet. "Nem tudom, hány beteg fogja végigvárni a sort az akupunktúrás orvosnál, elviselni 12 alkalommal a 20 perces tűkezelést, amikor orrsprayt is használhat" - magyarázta Nelson doktor. Véleménye szerint az akupunktúra azoknak a betegeknek lehet jó alternatíva, akik mindenképpen el szeretnék kerülni a gyógyszeres kezeléseket.

Animáció: HáziPatika.com

2013.02.25 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Étrendi tanácsok időseknek

Bár "az öregség nem betegség" mondás igaz, de azért nem árt figyelembe venni az időskorban bekövetkező élettani változásokat, amikor egészséges és tápláló étrendet szeretnénk kialakítani idős családtagjainknak vagy magunknak.

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések