Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Idősebbekre nem annyira hat az influenzaoltás

kategória: Gyógyszerészet, Influenza (világ)járvány, Nátha-influenza

Az idősebb emberek immunrendszerét kevésbé erősíti meg az az influenza elleni védőoltás, mint a fiatalokét - a legújabb kutatás szerint. Ennek ellenére hangsúlyozták, hogy továbbra is a vakcina a legjobb védekezési módszer az influenza ellen. Az idősek az egyik legveszélyeztetettebb csoport, amelyre a tüdőgyulladás és az influenza egyéb kockázatainak legnagyobb kockázata leselkedik. Éppen ezért az idős felnőtteket évente be kell oltani - állítja Nicholas Kelley, a Minnesota Egyetem járványtani intézetének kutatója. "Az influenza elleni védőoltás beadása biztonságos, és jobb, mint a semmi - jelentette ki a szakértő. - Még mindig ez a legjobb fegyverünk a betegség ellen."


A Science Translational Medicine februári számában megjelent kutatáshoz a Stanford Egyetem kutatói Ning Jenny Jiang vezetésével 17 influenzaoltással beoltott önkéntes vérmintáit elemezték. Az alanyok közül négy hetven éven felüli, a többiek 8 és 30 év közöttiek. Génszekvenálás segítségével "megszámolták" az immunrendszer B-sejtjeit a vakcinára adott válasz tetőpontján. Ezek a sejtek termelik azokat az ellenanyagokat, amelyekkel az immunrendszer az influenza vírus és más betolakodók ellen védekezik. Amikor a B-sejteket a vakcinában lévő legyengített vírusoknak teszik ki, a sejtek "élesítik" fegyvereiket, hogy hatékonyabban felvehessék a harcot az igazi vírussal.

A kutatók azonban kimutatták, hogy az influenzaoltás beadását követően az idős emberekben a fiatalokhoz képest alacsonyabb volt a különböző B-sejt típusok száma. Ez azt sugallja, hogy kevésbé változatos fegyverarzenállal rendelkeznek az influenza ellen.

Az eredmények a szakértők szerint elősegítik az idős emberek immunműködésének alaposabb megértését, valamint a hatékonyabb influenza elleni védőoltások kifejlesztését. Jelenleg arra lenne a legnagyobb szükség, hogy olyan vakcinát hozzanak létre, amely hatékonyabban működik az idősek és a két éven aluli gyermekek esetében.

Az idősek addig is tehetnek bizonyos óvintézkedéseket saját védelmük érdekében. Az egyik az, hogy időben beadatják az influenzaoltást, mert a szervezetnek legalább két hétre van szüksége a védettség kialakításához. A másik pedig az, hogy lehetőség szerint kerülik a betegeket, és odafigyelnek az influenzás tünetek, például a láz, a hidegrázás, a torokfájás, a fejfájás és az izomfájdalom megjelenésére. Ilyen esetben ugyanis az orvos influenza elleni gyógyszert írhat fel, ez azonban akkor hat a legjobban, ha a tünetek jelentkezésétől számított két napon belül megkezdik a szedését.

Animáció: HáziPatika.com

2013.02.13 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Mínuszaink 50pluszban

Az időskor kezdete a számvetések ideje. Felmerülnek az élet értelmére vonatkozó kérdések: mit értem el, megvalósítottam-e, amit szerettem volna. Ezzel egy időben számos szükségszerű veszteséggel vagyunk kénytelenek szembesülni. Nem mindegy, hogyan.

tovább

Tippek:

Nem mindegy, hogy milyen gyümölcsöt vásárol! A sokáig szállított vagy tárolt, de látszólag friss, egzotikus gyümölcsök vitamintartalma sokszor kisebb, mint a mélyhűtött hazainak.


Szponzorált hirdetések