Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Súlyosabb influenzajárványokra sztámíthatunk

kategória: Influenza (világ)járvány, Nátha-influenza

Egy új kutatás szerint a kevés influenzás megbetegedéssel járó, enyhe teleket a következő évben súlyos influenzajárvány követi, ami azt sugallja, hogy a globális felmelegedés veszélyesebb influenzás időszakokat tartogathat az emberiség számára. Legalábbis ezt az elméletet fogalmazza meg a PLoS Currents: Influenza folyóiratban megjelent tanulmány, amely összefüggést mutatott ki az enyhe amerikai telek és a következő télen tapasztalható súlyosabb influenzajárvány között.


"Az összefüggés persze még nem bizonyít ok-okozati kapcsolatot - jegyezte meg a kutatást vezető Sherry Towers, az Arizonai Állami Egyetem professzora. - A súlyos influenzás időszak dinamikáját ugyanis számos tényező befolyásolja." Az egyik tényező például az, vajon az influenza elleni védőoltással eltalálják-e az éppen keringő influenza vírustörzset. Az oltás elkészítéséhez ugyanis a kutatóknak minden évben meg kell jósolniuk, mely vírustörzsek lesznek dominánsak a következő influenzaszezonban.

Sherry Towers és munkatársai 1997-től kezdődően minden influenzás időszakról készült kormányadatot megvizsgáltak. Az eredmények érdekes mintát mutattak. Amikor egy télen átlagon felüli hőmérsékleti értékeket mértek, a következő ősz és tél influenzás időszaka az esetek 72 százalékában súlyosabb lett a megszokottnál. Az Egyesült Államokban az influenzás időszak általában január végén, február elején tetőzik, de a kutatók kimutatták, hogy az enyhe telet követő influenzás időszak 80 százalékkal nagyobb valószínűséggel tetőzik január elseje előtt, mint a szokásos szezonok.

Az idei influenzaszezon is ezt az elméletet bizonyítja. A 2011-2012-es időszak enyhének számított, a fertőzések száma január elseje után kezdett fokozatosan emelkedni, és a tavalyi tél az egyik legenyhébbnek számított az Egyesült Államokban. Ezzel szemben az idei influenzaszezon már novemberben elkezdődött, és már 37 gyermek halálát okozta. Az USA Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) szerint az influenzafertőzés az egész országban erőteljesebb az átlagnál.

Mi az oka azonban ennek az összefüggésnek? Sherry Towers szerint egyrészt az influenzavírus átvitele nehezebb enyhe időben, mert a vírus hamarabb elpusztul melegebb, párásabb időben. Ha pedig kevesebb ember fertőződik influenzával, a következő év influenzás időszakában fogékonyabbak lesznek a fertőződésre.

Animáció: HáziPatika.com

2013.02.11 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések