Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Egy tapasz lesz a migrénesek megváltója?

kategória: Fájdalomcsillapítás

Jóváhagyta a migrénes fejfájás és az ezzel gyakran együtt járó hányinger kezelésére szolgáló első bőrtapaszt az USA Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrzési Hivatala (FDA). A tapasz a migrén ellen felírt egyik leggyakoribb gyógyszert, a szumatriptánt tartalmazza.

Dr. Fawad Khan, a New Orleans-i Ochsner Idegtudományi Intézet neurológusa elmondta, nem sok gyógyszert hagytak jóvá eddig az akut, tünetekkel járó migrén kezelésére. A helyzetet csak még tovább bonyolítja az is, hogy sok migrénes beteg súlyos hányingert és hányást is tapasztal. Ez a hányinger esetenként akár olyan súlyos is lehet, hogy a beteg le sem tud nyelni egy tablettát. Orrspray és injekció is létezik migrén ellen, de a betegek általában nem kedvelik ezeket a lehetőségeket.


Khan doktorszerint az új tapasz "egyszerű, hatékony, és minimális ingadozással képes bevinni a pontosan megszabott gyógyszerdózist". A felkarra vagy a combra lehet ragasztani, és amikor a beteg megnyom egy gombot, a gyógyszer a bőrön keresztül bekerül a szervezetbe. Az elemmel működő eszköz körülbelül öt óra leforgása alatt 6,5 milligramm szumatriptánt juttat be, és ezáltal enyhíti a hányingert, valamint csökkenti a fény- és hangérzékenységet. A gyártó azt reméli, hogy a tapaszt még az év második felében kereskedelmi forgalomba hozhatja.

A migréntapasz jóváhagyásához végzett kutatásokban összesen 800 beteg vett részt. Az egyik kísérlet azt mutatta, hogy a tapaszt használó betegek 18 százaléka két óra elteltével nem tapasztalt fejfájást, míg a placebo csoportban ez az arány csak 9 százalék volt. A résztvevők körülbelül fele tapasztalta két óra elteltével fejfájása enyhülését, míg a placebo csoportban csak az alanyok 29 százalékának csillapodott a fejfájása. A tapaszt használók 84 százaléka számolt be a hányinger enyhüléséről, ez a placebo csoportban csak 63 százalék volt.

Az egyetlen aggály az eszközzel kapcsolatban a várható költség lehet. Egyelőre nem tudni pontosan, hogy mennyibe fog kerülni, de a triptán gyógyszerosztály meglehetősen drága. Az is igaz azonban, hogy a szumatriptánnak generikus változata is van. Általánosságban viszont elmondható, hogy minél több kezelési lehetőség áll a migrénes betegek rendelkezésére, annál jobb, mert szakértők szerint a migrénben szenvedő embereket gyakran aluldiagnosztizálják és alulkezelik, illetve nem megfelelő terápiában részesülnek.

Animáció: HáziPatika.com

2013.02.02 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Szex 50 után

Tényleg csak a húszéveseké a világ? A legkevésbé sem! Az életkor előrehaladtával megváltozik ugyan a szexualitás, de ettől még nem kevésbé fontos, mint fiatalabb korban. Hogyan lehet kielégítő szexuális életünk az élet második felében? Beszéljünk...

tovább

Tippek:

A vashiány ellensúlyozására együnk sok száraz lencsét, babot, borsót, zabpelyhet, sovány marhahúst, teljes kiőrlésű lisztből készült és rozskenyeret, véres hurkát.

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések