Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Hormonpótlás helyett gyógynövények

kategória: Öregedés, Változókor

A menopauza tüneteinek kezelésére leggyakrabban hormonpótlást javasolnak az orvosok, de dr. Iris Tong, a Rhode Island-i Brown Egyetem munkatársa úgy véli, különféle gyógynövénykivonatokkal hasonló eredmények érhetőek el, miközben a kellemetlen mellékhatások is elkerülhetőek.


A menopauzát az ösztrogén hiánya eredményezi, és gyakran hőhullámokkal, hüvelyi szárazsággal, szexuális problémákkal, vizelet-visszatartási problémával, húgyúti fertőzéssel, ízületi fájdalmakkal, valamint alvás- és hangulatbeli zavarokkal jár együtt. Az ösztrogénhiány emellett keringési megbetegedéseket és csontritkulást is okozhat. Az esetek 80-90 százalékában a hormonpótlók segítenek leküzdeni a tüneteket, ám ezeknél sajnos mellékhatásokkal is számolni kell - például: mellrák, vérrögképződés vagy stroke. Utóbbi miatt fordulnak sokan az alternatív kezelési módokhoz.

Amint arról dr. Tong beszámolt, a nők közel 75 százaléka használ különféle gyógynövényeket és kiegészítő orvosságokat a menopauza tüneteinek csökkentésére, ezért lenne fontos, hogy a kezelőorvosok is tisztában legyenek ezek hatásaival, és betegeiknek ők is javasoljanak alternatív kezelési módokat. Az egyik alternatív szer például a szója, amely ösztrogént tartalmaz, és jelentősen képes csökkenteni a hőhullámokat, csakúgy, mint a női hormont tartalmazó vörös lóhere, illetve egy poloskavész nevű növény.

Animáció: HáziPatika.com

2013.01.19 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Hogy jó szájízzel tudjuk csökkenteni a sóbevitelt: együnk sóban-vízben főtt krumpli helyett héjában főttet, a kenyérre tegyünk sajt helyett fűszeres túrókrémet, használjunk a konzervzöldség helyett mélyhűtöttet!

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések