Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A változókor átmeneti mentális hanyatlással járhat

kategória: Változókor

A menopauzán átesők sokszor úgy érzik, hogy szellemileg nincsenek jó formában: telefonszámokat és jelszavakat felejthetnek el, illetve küszködhetnek a megfelelő szavak megtalálásával. Ez frusztráló és aggodalomra okot adó jelenség, de egy új kutatás választ ad az összefüggésre. "Kimutattuk, hogy valódi, mérhető mentális hanyatlásról van szó. Ez azonban csak kis mértékben érinti a teljesítőképességet, így nem kell attól tartani, hogy a változókor tömeges munkaképtelenséget idézne elő" - magyarázta Miriam Weber, a New York-i Rochesteri Egyetem neurológus professzora, akinek munkatársaival közös eredményei a Menopause című szakfolyóiratban jelentek meg.

A szakértők szerint a tanulás, valamint az új ismeretek megjegyzése és alkalmazása az agy olyan területeinek feladata, melyek ösztrogén-receptorokkal sűrűn behálózottak. E hormon szintjének természetes változása szűnik meg a menopauza során, zavart idézve elő a korábban megszokott működésben.

"Úgy találtuk, hogy a probléma nem abszolút hormonszinttel függ össze. A folyamat során az ösztrogén fokozatosan csökken, de mielőtt teljesen megszűnne a ciklus, erőteljes változások vannak" - mondta Weber professzor. Nagyon valószínű tehát, hogy ez a fokozott változás vezet mentális zavarokhoz. Amikor a test hozzászokik a hormonváltozásokhoz a ciklus megszűnése után, a tudósok feltételezése szerint a tapasztalt kellemetlenségeknek is vége szakad.

Dr. Weber hangsúlyozta: kiemelten fontos, hogy a nők megértsék a menopauza és a szellemi hanyatlás közötti összefüggést. Ideiglenes, illetve életminőséget nem rontó jelenségről van szó. A vizsgálatban ugyanakkor nem vettek részt olyanok, akiknek több mint egy esztendeje leállt a ciklusuk, ezért az átmenetiség alátámasztására hosszú távú felmérést terveznek az intézményben.

"Vannak, akik egyfajta hátrányos állapotként festik le a változókort. Az egységes társadalmi álláspont szerint azonban természetes életszakaszról van szó" - jegyezte meg dr. Margery Gass, az Észak-Amerikai Menopauza Társaság vezetője, aki azt javasolja, hogy egészséges életmóddal, megfelelő stresszkezeléssel és szükség esetén emlékeztetők használatával előzzék meg az említett gondot.

2013.01.13 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések