Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Háromdimenziós mammográfia

kategória: Daganatos betegségek, Ingyenes szűrések, egészségnapok

Az újonnan kifejlesztett háromdimenziós technika két-háromszor élesebb képet alkot az emlő szöveteiről, mint a jelenleg használt CT, ráadásul a hagyományos mammográfiához képest kisebb dózisú sugárzással is jár. Jianwei Miao, a Los Angeles-i Kalifornia Egyetem fizikus professzora elmondta, hogy mivel a mammográfia kétdimenziós képeken alapul, a vizsgálatok során az emlődaganatok 10-20 százalékát nem sikerül kimutatni. A CT vizsgálat háromdimenziós, de mivel a mammográfiánál nagyobb sugárzással jár, az emlőrák diagnosztizálásában nem alkalmazható.


Miao professzor kutatócsoportja német kutatók segítségével olyan új módszert fejlesztett ki, amely három dimenzióban mutatja az emberi emlő szöveteit, de a jelenlegi mammográfiánál alacsonyabb sugárdózissal működik. Az új technikához a röntgenvizsgálat egyik típusát ötvözték egy képhelyreállító tomográfiás módszerrel. A kutatók szerint a technika egyrészt azért képes hatékonyabban kimutatni a daganatot, mert annak különbségét méri, hogyan oszcillál a röntgensugár a normális, illetve a daganatos emlőszövetekben.

Eddig öt radiológus tesztelte egymástól függetlenül a módszert, és kimutatták, hogy a hagyományos technikákhoz képest 74 százalékkal képes csökkenteni a sugárzás dózisát. A standard módszerekhez képest a legmagasabb képminőségű háromdimenziós képeket hozza létre.

A technikáról és annak teszteléséről készült beszámoló részletesen a Proceedings of the National Academy of Sciences legutóbbi számában olvasható. Az új technikát azonban csak hosszabb idő múlva vezethetik majd be a betegellátásban, mert először fejlettebb röntgensugár-forrást kell létrehozni. Az ilyen forráshoz szükséges eszköz egyelőre csak a legfejlettebb kutatólaboratóriumokban áll rendelkezésre. Ahhoz tehát, hogy a kórházakban is használható röntgensugár-forrás legyen, legalább egy évtizedes fejlesztésre lesz szükség.

Animáció: HáziPatika.com

2012.11.01 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Kezdje a reggelt egy alapos szellőztetéssel, nyújtózkodással, és néhány mély belégzéssel a nyitott ablaknál.


Szponzorált hirdetések