Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Vérnyomáscsökkentő az alacsony zsírtartalmú tej

kategória: Magas vérnyomás, Szív- és érrendszeri betegségek, Táplálkozás

Vizsgálatok igazolták, hogy a sovány tej és származékai hatékonyan segíthetik, szerencsés esetben helyettesíthetik a vérnyomáscsökkentő gyógyszereket. A magas vérnyomás általában nem okoz panaszt, de a szív- és érbetegségek egyik legfontosabb kockázati tényezője, a szélütés, az agyi katasztrófa szempontjából az első számú rizikófaktor. Rendívül gyakori: becslések szerint világszerte egymilliárd embernek kórosan emelkedett a vérnyomása.

Igen sokan irtóznak a tabletták szedésétől, viszont a megfelelő táplálkozás hatékonyan csökkentheti ezt a kockázati tényezőt. Yves Pouliot kanadai professzor összefoglalta a tej vérnyomáscsökkentő hatására vonatkozó adatokat. Tanulmánya a Dairy Nutrition című szakfolyóiratban jelent meg.

Pouliot professzor idézi az évekkel ezelőtt, könyv formájában is megjelent DASH-tanulmányt, amelyben a betűszó azt jelenti: "a diéta alkalmas segíteni a hipertóniásokat". Az étrend lényege sok gyümölcs, zöldség és naponta három alkalommal sovány tejtermék fogyasztása, illetve a konyhasóbevitel jelentős csökkentése.

A tejfélék vérnyomáscsökkentő hatásában az egyik legfontosabb tényező a bőséges kalciumbevitel. A tejben lévő kalciumról azt is kimutatták, hogy biológiai beépülése sokkal jobb, mint a táplálék-kiegészítők vagy tabletták formájában bejuttatott kalciumé. Hasznos még a tejben lévő magnézium és kálium is. A tej vérnyomáscsökkentő tulajdonságának legfontosabb elemei a bioaktív peptidek, amelyeknek hatásmódja hasonló az egyik legerélyesebb vérnyomáscsökkentő gyógyszeréhez.

Hollandiában a Wageningen Egyetem kutatói kétezernél több 55 évesnél idősebb, panaszmentes ember egészségét figyelték. Két év után 30 százalékkal kevesebbnek lett magas vérnyomása azok közül, akik a legtöbb sovány tejterméket fogyasztották. A zsíros tejtermék, a vaj és a sajt nem volt ilyen védő hatású. Ralston ausztráliai professzor a Journal of Human Hypertension folyóiratban közölte több vizsgálat összesített eredményeit, amelyek megegyeztek az előző adatokkal: a zsírszegény tejtermékek csökkentik a vérnyomást.

2012.08.22 00:02:00

forrás: MTI


50plusz.hu Fórum

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések