Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

El kell-e menni mellrákszűrésre?

kategória: Daganatos betegségek, Ingyenes szűrések, egészségnapok

A hagyományos mammográfiás szűrés szinte semmilyen befolyással nincs a mellrákból eredő halálozások számára, derült ki egy svéd nők körében végzett kutatásból."Elemzésünk szerint a mammográfiás vizsgálat egyáltalán nem befolyásolja a mellrákból adódó halálesetek számát, vagy csak korlátozott mértékben" - mondta dr. Philippe Autier, a lyoni Nemzeti Megelőzési Kutatóintézet munkatársa. A beszámoló a Journal of The National Cancer Institute című folyóiratban olvasható.


A svéd eredmények alapján szerinte arra lehet következtetni, hogy más országban is hasonló lehet a helyzet. Dr. Michael Vannier, a Chicagói Egyetem Pritzker orvosi karának professzora szerint azonban a jelentésnek megvoltak a maga korlátai. "A mérési módszereikből fakadóan szinte lehetetlen is lett volna egyénekre levetítve kimutatni a hatást" - írta kísérő cikkében.

Mivel Svédországban megyénként végzik a nemzeti felméréseket, így a kutatás különböző megyék eredményeit nézte különböző időszakokban. Ahol 1974 és 1978 között kezdték meg a szűréseket, a halálozási ráta ugyanolyan maradt a következő 18 évben, mint előtte. Más megyékben más időintervallumban a halálozások száma helyenként emelkedett, máshol csökkent. Autier számításai szerint a mammográfiás szűrés bevezetése előtt, még 1972-ben elkezdett csökkenni a mellrákban meghalt nők száma, vagyis a vizsgálat teljes nettó hatása igen csekély, szinte kimutathatatlan. Vannier azonban ezek ellenére sem javasolta, hogy a 40 feletti nők távol maradjanak a rendelőtől.

Egy másik kísérő cikkben Nereo Segnan, a torinói Giovanni Battista Egyetem munkatársa a következőket fogalmazta meg: "Itt lenne az ideje túllépni a végtelen vitán, hogy milyen mértékben csökkentette a mellrák szűrése a halálos áldozatok számát a 70-es és 90-es évek között. Mintha ez teljesen különálló téma lenne az egészségügy többi területéhez képest."

A szerző Autier szerint a korai szakasztól végzett kutatások azt mutatták, hogy a szűrés bevezetésével kevesebb nő életét követelte a mellrák. Az új kutatásából, mások munkájával egyetemben azonban az derült ki, hogy az eredményeket befolyásolták. "Ez a kutatás a múltat vizsgálta. Jelenleg sokkal hatékonyabb a szűrés és a kezelés is." A szűrés hatását egy populációra nézve állapította meg, nem egyénenként. "Tulajdonképpen megnézték, hányan haltak meg azok közül, akiket behívtak vizsgálatra. A halálozási nyilvántartások sajnos nagyon megbízhatatlanok a halál okát illetően - magyarázta Vannier. - Svédország jelenlegi rendszere valamennyire modellezi az egész világot. Nemrég vezették be, így a nyomon követés lehetősége korlátozott. A szűrés előnyei pedig kumulatív jellegűek." 

Autier úgy véli, az eredményeknek arra kellene ösztönözniük az egészségügyi szolgáltatókat, hogy más megvilágításba helyezzék a mammográfiát. "Az információknak jobban kellene hangsúlyozniuk a teszt hatásosságának bizonytalan voltát, és kiemelni, milyen kockázatokkal járhat a túldiagnosztizálás és túlkezelés." Vannier azonban úgy vélekedik, hogy bár a vizsgálati módszer nem tökéletes, legalább esélyt ad a nőknek, hogy időben tudomást szerezzenek betegségükről.

Animáció: HáziPatika.com

2012.07.31 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

A lelki érem két oldala

Mi egészséges, és mi nem, ha a lelkünkről van szó? A válasz nem egyszerű. A lelki egészség és betegség között nem húzható éles határ. Meghatározza idő, hely, kultúra, és aki megmondja. Őrült vagy zseni? Normális vagy nem? Attól függ...

tovább


Szponzorált hirdetések