Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

7 tipp - így kerülje el a gyomorpanaszokat

kategória: Gyomor- és bélproblémák

A világon minden ötvenedik ember küszködik valamilyen emésztőrendszeri problémával. A monoton étkezési rendszer, a megrágatlan falatok, a késő este és a "kutyafuttában" elfogyasztott élelem tönkreteheti emésztőrendszerét, mivel a helytelen életmód miatt nem termelődik elég enzim. A Fox News összegyűjtött hét jó tanácsot az emésztési elégtelenségek megelőzésére.

Étkezés közben nagyjából húszféle enzimet termelnek a szervezetben található nyálmirigyek, a gyomra és a vékonybelek. Ezek mindegyike egy specifikus ételtípusra fejt ki hatást - például a fehérjebontók a proteineket bontják le, az amilázok a szénhidrátokat segítenek megemészteni, és vannak olyanok is, amelyek a zsírokat és a lipideket szedik szét. Az ételek lebontása során az enzimek segítenek hozzájutni a mindennapokhoz szükséges tápanyagokhoz. Több dolgot is lehet tenni a bajok megelőzése érdekében:

Egyen sok rostot
A magas rosttartalmú étrend fontos része az egészséges étkezésnek - az emésztés megkönnyítése mellett, a cukorbetegség, a szívinfarktus, az aranyér, a végbélrák, és más betegségek kialakulását is gátolja. Ha növeli a napi rostbevitelt, egy lépéssel közelebb kerül az egészséges étrendhez: a zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű liszttermékek és a magvak bővelkednek a rostokban. Reggelire magas rosttartalmú zabpelyhet, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret, és pattogatott kukoricát is ehetünk szalonna, fehér kenyér és édességek helyett.

Kerülje puffasztó ételeket
Ilyen a brokkoli, bab, káposzta, karfiol, és a szénsavas üdítőitalok. Néhány embernél a keményítőt tartalmazó ételek - gabona, zab, burgonya - is gáz termelődéséhez vezethetnek.

Igyon sok vizet
Ez segíthet a növényi tápanyagok, vitaminok és az ásványi anyagok feloldásában, megemésztésében, s nem utolsó sorban a székrekedést is meggátolja.

Egyen kevesebbet, rágja meg jobban
A rágás az emésztés egyik legfontosabb szakasza, de ezt hajlamosak vagyunk elfeledni. A rágással nemcsak az ételt zúzzuk szét, hanem jeleket is küldünk enzimtermelő mirigyeinknek, hogy megkezdhetik munkájukat. Ehhez kapcsolódik, hogy az sem tesz jót, ha "túleszi" magát. A testünkben korlátozott mennyiségű enzim található, be kell őket osztani. Ha több ételt eszünk, több savat is termel a gyomrunk, ami növeli a gyomorégés és egyéb rendellenességek bekövetkezésének esélyeit.

Sportoljon rendszeresen, kerülje a stresszt
Ahhoz, hogy egészséges életmódot folytathasson, szüksége van a testmozgásra is, amely az emésztésre is kihathat. Ezt kutatások is megerősítik. Másfelől a stressz negatív hatásait kell megemlíteni. A legtöbb ember teste a "küzdj vagy menekülj" típusú helyzetekre úgy reagál, hogy összeszűkíti az ereket, ezért kevesebb vér jut a hasba, így kevesebb emésztőnedv termelődik, emiatt pedig lelassul az emésztési folyamat, és ez gyomorégéshez, felpuffadáshoz, szoruláshoz vezet.

Ne használjon túl sok savkötőt
A gyomorsav segít a testnek megemészteni az ételt - noha, néhány esetben a sav "visszaszivároghat", feljöhet a nyelőcsőbe, ezzel égető érzést keltve, a gyomorrontás egyik tünetét okozva. Mikor ez történik, az emberek általában a savsemlegesítő tabletták után nyúlnak - azt hiszik, ha az ellentétével hatnak valamire, akkor az semlegesítődik, és ez így van a gyomorsavval is. De ha átesünk a ló túloldalára, gyomrunk elveszti savasságát, és ezzel funkcióját is, és ez baktériumos fertőződéshez vezethet.

Vegyen be enzimkiegészítőket
A növényekből kivont emésztőenzimek képesek fenntartani a jó emésztést, sőt a hatékonyabb tápanyag-felszívódást is. Esetenként, amikor az enzimeink mennyisége nem megfelelő a helytelen étrend és életmód miatt, az enzim-kiegészítők enyhíthetik a panaszainkat. Ez még a makkegészséges embereknek is ajánlott. A jó kiegészítő tartalmaz amilázt, lipázt, cellulázt (a növényi rostok megemésztése végett) és proteázt is. Ez a kombináció a kulcs a legtöbb étel könnyű megemésztéséhez. Az enzimek pótlása persze nem úgy működik, mint az ezüstgolyó, és az emésztési zavarai talán valami egészen más, komolyabb emésztési betegségekre is visszavezethetőek, mint például Crohn-betegségre, refluxra, vagy irritábilis bél szindrómára. Ha kiegyensúlyozott és egészséges emésztésre vágyik, és a fentebb említett módszerek használata ellenére továbbra is panaszai vannak, konzultáljon orvosával.

2012.07.29 00:02:00

forrás: OrientPress Hírügynökség


Tippek:

Szent-Györgyi Albert napi tíz gramm feletti C-vitamin bevitelét sem tartotta túlzottnak. Szerinte a C-vitamint a sóhoz hasonlóan kellene árusítani.

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések