Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Beszéljünk a szexről

kategória: Nőgyógyászat, Szexológia

"Miről nem beszélünk, amikor a nem beszélünk a szexről" címmel írtak átfogó tanulmányt amerikai nőgyógyászok a szakorvos és páciensei közötti megfelelő kommunikáció szükségességéről. A Journal of Sexual Medicine című orvosi szakfolyóiratban közölt tanulmány arra a megállapításra jutott, hogy az orvosok és páciensek között korántsem megfelelő a szexuális tartalmú párbeszéd. A tanulmány szerzői szerint azért is lenne sokkal nagyobb szükség a nőgyógyászok és a betegek közötti normális kommunikációra, mert a szexualitás a nők általános egészségi állapotára is hatással van.

A Chicagói Egyetem kutatóinak felmérése alapján kiderült, hogy miközben a nőgyászok közel kétharmada rutinszerűen rákérdez a női páciensek szexuális aktivitására, többségük a női szexualitás egyéb aspektusait rendszerint figyelmen kívül hagyja. Az eredmények alapján csupán a megkérdezett orvosok 40 százaléka tesz fel további kérdéseket az esetleges szexuális problémákkal és zavarokkal kapcsolatban. Még ennél is jóval kevesebben (29 százalék) kérdezik meg rutinszerűen a páciensüket, hogy kielégítőnek tartja-e szexuális életét. 28 százalék kérdez rá a nők szexuális orientációjára.

"Gyakorló nőgyógyászként az tapasztaltam, hogy a szexuális aktivitás önmagában nem sokat árul el a nők szexuális életéről, valamint a kielégülésükről és esetleges szexuális zavarukról. Pácienseim többsége rendre megjegyzi, hogy én voltam az első nőgyógyász, aki mélyebbre ható kérdéseket is feltett a szexuális életükkel kapcsolatban" - mondta dr. Stacy Tessler Lindau, a Chicagói Egyetem orvosi karának nőgyógyász docense.

"Sok nő csak csendben szenved, magától nem mer előhozakodni a szexualitás témájával, mivel zavarban van, illetve attól tart, hogy zavarba hozza az orvosát - állítja dr. Lindau, aki szerint épp ezért fontos, hogy a nőgyógyász kezdeményezzen, és hozakodjon elő a szexualitás témájával. - A nők szexuális előtörténete rendkívül fontos része a nőgyógyászati kezelésnek, mivel a szexuális zavarokból és problémákból számos messzemenő következtetést lehet levonni a páciens általános egészségi állapotával kapcsolatban is."

2012.03.27 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Amikor úgy enne valamit, valójában sokszor csak szomjas. Bármily furcsán hangzik, az embereket gyakran megtéveszti hiányérzetük. Először mindig kezdje ivással, és figyelje, valóban éhes-e még. A hideg gyümölcsteát ajánljuk szomjoltónak.


Szponzorált hirdetések