Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Úszással csökkenthető a vérnyomás

kategória: Magas vérnyomás, Sport, sport-egészségügy

Az úszást gyakran javasolják az idősebbeknek mozgás céljából, mivel kíméletes az ízületekhez, és túlzott kimelegedést sem okoz. Nem csoda, ha a sétálás után ez a második legnépszerűbb sport a körükben. Az úszás jótékonyan hat a felnőttek vérnyomására is - állapították meg amerikai kutatók egy tanulmányban, amely kifejezetten az úszásnak a vérerekre gyakorolt jótékony hatásáról számolt be.

Egy felmérés során azoknál, akik hetente párszor meglátogatták az uszodát, azt tapasztalták, hogy csökkent a vérnyomásuk szisztolés értéke. A felmérésben résztvevő 43 férfi és nő kezdeti, átlagosan 131 higanymilliméteres szisztolés értéke három hónap elteltével már 122-es értékre csökkent. (Normál vérnyomásnak általában a 120/80-as értéket tekintik az orvosok, a 140/90 pedig már magasnak számít.)

A vizsgálat során az átlagosan hatvanéves alanyok, akiknek a magas vérnyomáson kívül semmilyen egészségügyi problémájuk nem volt, heti 3-4 alkalommal jártak úszni, és egy alkalommal nagyjából 45 percet töltöttek a vízben. Kivétel nélkül, valamennyiük vérnyomása csökkent, emellett az erek állapotában is javulást tapasztaltak náluk.

2012.02.07 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Mennyi lesz a nyugdíja? Számoljunk együtt!

Ha közeledik a nyugdíjas korhoz, biztosan sokszor eszébe jut, vajon nem éri-e kellemetlen meglepetés a nyugdíjának megállapításakor. Bár nem egyszerű a járandóság kiszámítása, nagyjából érdemes utánagondolni, mit várhat.

tovább

Tippek:

Szabaduljon meg túlsúlyától - a kiindulási testsúly 10 %-ának leadásával vércukorszintje akár a felére is csökkenhet!


Szponzorált hirdetések