Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Gombaveszély a mosdókban

kategória: Gombafertőzések

A fürdőszobák mosdóiban élő fuzáriumgombák igen komoly fertőzéseket okozhatnak.Az már korábban is ismert volt, hogy a fuzáriumgombák számos kárt okoznak a mezőgazdasági terményekben, egyes fajaik azonban az emberre is veszélyt jelentenek. 2005-2006-ban például az Egyesült Államokban számos kontaktlencsét viselő embert ért utól egy szaruhártya-fertőzés, melynek hátterében szintén ez a gomba állt.

A fuzárium okozta fertőzéseket ráadásul igen nehéz kezelni, mivel ez a faj számos gyógyszerre rezisztens, számoltak be róla a Penn State kutatói. Közel ötszáz mosdóból, a legkülönbözőbb helyekről és államokból származó mintát teszteltek le. A mosdók hatvanhat, illetve az épületek nyolcvankét százalékában legalább egy féle fuzáriumot találtak. Hetven százalékuk olyan fajokhoz tartozott, amelyek az emberre is veszélyesek lehetnek.

Dylan Short, a Mezőgazdasági Tudományok Főiskolájának munkatársa úgy véli, a fenti vizsgálati eredmények alapján egyértelmű, hogy számos ember van kitéve a fuzáriumgombák által okozott fertőzéseknek. A vízvezeték-hálózat felszínén lerakódott biofilm réteg (mikroorganizmusok egybefüggő rétege) kiváló gyűjtőhelye az emberre veszélyes gombafajnak.

2012.01.04 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

A szex nemcsak a fiatalok kiváltsága

A szerelem még az idősek otthonában is gyakori látogató. Az sem ritka, hogy egybekel az "ifjú pár". Mielőtt bárki azt gondolná, hogy az időskori szerelem csak plátói, jobb, ha felidézi a mondást: öreg ember nem vén ember.

tovább

50plusz.hu Fórum

Tippek:

Ha egészséges háttal és derékkal élhetünk, a súlyos dolgokat akkor is egyenes háttal guggolásból emeljük föl, és ne hajlott háttal.


Szponzorált hirdetések