Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Gyógyító rágógumi középfülgyulladás ellen

kategória: Gyermek-egészségügy

Az iskoláskorú gyerekek egyik leggyakoribb betegségét, a heveny középfülgyulladást antibiotikummal kezelik. Jobb lenne azonban megelőzni a betegséget. Egy kanadai tanulmány szerint erre a célra a cukormentes rágógumi is alkalmas.

A nyírfacukor, a xilit igen népszerű a skandináv országokban, különösen Finnországban. Ennek történelmi okai vannak. A II. világháború idején ezekbe az országokba sem cukorrépából, sem nádcukorból készült édesítő nem került az országba, ezért abból állítottak elő édesítőszert, ami saját környékükön akadt.

Az 1950-es években figyeltek fel a fogorvosok arra, hogy míg a fogszuvasodás a gyerekek és fiatal felnőttek körében mindenfelé igen gyakori, a finn fogorvosok csak elvétve találkoznak ilyen korú páciensekkel. Akkor derült ki, hogy a xilit, amely Finnországban a háború után is a legfőbb cukorféle maradt, erősen gátolja a szájüregben élő és szaporodó baktériumok növekedését.


A középfülgyulladást pedig elsősorban az orr-garat-üreget a középfüllel összekötő fülkürtön keresztül felvándorló baktériumok okozzák. Indokolt volt tehát ilyen szempontból is meggátolni a kórokozók szaporodását. Finnországban xilittartalmú rágógumival kísérleteztek.

A három korábbi tanulmány eredményeit Amir Azarpazhooh, a Torontói Egyetem kutatója összesítette, és ismertette a Cochrane Reviews legújabb számában. A kutatások során csaknem kétezer finn gyermeket vizsgáltak, illetve egy 1227 fős, felső légúti megbetegedésben szenvedő negyedik csoportot.

A xilitet akár rágógumi, akár oldat formájában fogyasztó gyerekek csoportjában 25 százalékkal ritkábban fordult elő középfülgyulladás, mint azok között, akik nem xilittel édesített készítményt kaptak. Érdekes módon a felső légúti hurut közben alkalmazott xilit ilyen kedvező hatást nem mutatott. A leghatásosabb xilitkészítménynek a rágógumi bizonyult. Fogyasztói között 41 százalékkal ritkábban fordult elő középfülgyulladás.


Animáció: HáziPatika.com

2011.11.28 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Aki túlélte a csodát

Négy éve él új szívvel Aranyos István tokiói és mexikói olimpikon, magyar bajnok tornász. Visszanyert egészségét a magyar szívgyógyászok, sebészek szakmai tudásán kívül élete nagy szerelmének, a tornasportnak köszöni.

tovább

Tippek:

Kezdje a reggelt egy alapos szellőztetéssel, nyújtózkodással, és néhány mély belégzéssel a nyitott ablaknál.


Szponzorált hirdetések