Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Adománybolt nyílt Szegeden

kategória: Jótékonyság, társadalmi felelősségvállalás

Cégektől és magánszemélyektől kapott ruhaneműket, játékokat és könyveket árusítanak a Szeged első, uniós támogatással kialakított adományboltjában. Az üzletben cégek és magánszemélyek adományait értékesítik, ennek érdekében hat gyűjtőkonténert helyeznek el a város forgalmasabb pontjain. A vásárlók viszonylag olcsón juthatnak hozzá használt, de jó minőségű cikkekhez az üzletben, másfelől vásárlásaikkal egyben jótékonykodnak is, ugyanis a bolt nyereségének egy részét olyan célokra fordítják, amelyeket a dolgozók és a vásárlók közösen határoznak meg.

Magyarországról szinte teljesen hiányoznak a Nyugat-Európában már több helyen is jól működő adományboltok, annak ellenére, hogy ezek az üzletek sikerrel látnak el egyszerre szociális és gazdasági funkciókat is - mondta Függ Zsolt Péter projektvezető. Nyugat-Európában az adományboltok jellemzően fizetett alkalmazottal, üzletvezetővel működnek, a többi feladatot önkéntesek látják el. Magyarországon ez a modell egyelőre nem életképes, a boltban hét alkalmazott dolgozik, közülük négyen munkaerő piaci szempontból hátrányos helyzetűek. A projektvezető reméli, hogy a városban tanuló középiskolások és egyetemisták önkéntesként heti néhány órában bekapcsolódnak majd a jövőben a munkába.

A bolt kialakítását és egyéves működtetését 45 millió forintos uniós támogatás teszi lehetővé, melyet a Dél-alföldi Régió Minőségi Adománybolt Szociális Szövetkezet nyert el. Függ Zsolt Péter bízik benne, hogy a támogatott időszakot követően az üzlet már önfenntartóvá válik, és nyereséget termel.

2011.09.12 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Az öregedő agy, Alzheimer-kór és memóriazavarok

Becslések szerint Magyarországon 150-200 ezer ember szenvedhet Alzheimer-kórban, ám csak töredéküknél ismerik fel a betegséget és még kevesebben, a hivatalos nyilvántartások szerint az érintettek három százaléka jut hozzá a megfelelő kezeléshez.

tovább


Szponzorált hirdetések