Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mindig a magyar adatokkal sokkolják az orvosokat a konferenciákon

kategória: Daganatos betegségek, Egészségügyi tájékoztatás, HPV, Nőgyógyászat

A magyar daganatos halálozási adatokkal sokkolják az orvosokat a nemzetközi konferenciákon, mivel nálunk még mindig nagyon esetleges a szűrés azoknál a betegségeknél is, ahol időben felfedezve gyógyítható lenne a kór - hívta fel a figyelmet dr. Dank Magdolna, a SOTE Radiológiai és Onkoterápiás Klinikájának osztályvezetője a "Duna-parti beszélgetések az egészségügyről" című rendezvényen, melyet a Pozitron-Diagnosztika Központ szervezett. A szakember szomorúnak tartotta, hogy bár az érintettek a szűrések fontosságát ismerik, ám mégsem járnak a vizsgálatokra.

Ha az állam támogatná, akkor megnyújtott szűrési időben, akár alkalomszerűen este 10-ig is nyitva lehetnének a szűrőállomások - ez a munkába járóknak kedvezne, mint ahogy az is, ha a kisebb településekre rendszeresen járnának szűrőbuszok.
Elképzelhetőnek tartanák azt is, hogy úgy ösztönözzék az érintetteket szokásaik megváltoztatására, hogy csak akkor járnának bizonyos kezelések, ha az illető rendszeresen részt vett szűrővizsgálaton, illetve dohányzás okozta betegségek esetén akkor, ha a diagnózist követően az illető leszokik a dohányzásról.

Dr. Langmár Zoltán nőgyógyász, onkológus, illetve dr. Lengyel Zsolt nukleáris medicina szakorvos azt is kiemelte, hogy a szűrésekben és az onkológiai kezelésekben is ugrásszerű fejlődés volt megfigyelhető, így ma már egyre többen élik túl a daganatos betegséget, gyógyulnak meg belőle, vagy "krónikus betegségként viselve" élik az életüket - ennek a ténynek nagyobb figyelmet kellene kapnia.
Ezek az emberek sokszor semmiben nem különböznek egy cukorbetegségben vagy magas vérnyomásban szenvedőtől - állandó terápiával biztosítható számukra a megfelelő életminőség.
Dr. Lengyel Zsolt azt is elmondta, hogy méhnyakrákban csupán évente 7-8 nőnek "lenne szabad" meghalnia Magyarországon, ehhez képest 500 nő veszíti az életét emiatt - ez pedig elfogadhatatlan.

A beszélgetésen szóba került az a pozitív változás is, hogy ma már a beteg sem csupán szenvedő alanya a kezeléseknek, sok helyen a páciens részt vesz az onko-­team munkájában és vele megbeszélve választják ki a megfelelő terápiát - ez ugyan több időt igényel, ám hatékonyabb a kezelés szempontjából.

Kovács Zsuzsa a Magyar Rákellenes Liga HER2 betegklubjának vezetője és Keglovits Krisztina, a Fiatal Rákbetegek Klubjának tagja azt hangsúlyozta ki, hogy a civil szervezetek segítsége nélkül sok beteg és gyógyult daganatos érezné úgy, hogy magára hagyták, mivel az ellátórendszer nincs berendezkedve a rehabilitációra és a közösségbe, munkába való visszailleszkedés segítésére.

Kéky Kira
Animáció: HáziPatika.com

2011.02.04 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Tippek:

Fordítson gondot arra, hogy hajmosás után alaposan szárítsa meg a fejbőrét. A vizesen maradt bőrfelszín kedvez a korpás fejbőr kialakulásának

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések