Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A tisztaság árt a lányoknak? Ettől lesznek gyakrabban betegek?

kategória: Fertőző betegségek, Gondolta volna?, Gyermek-egészségügy

A nyugati társadalmakban felnövő kislányoktól azt várják el, hogy mindig rendesek legyenek és tiszták. Egy nemek közti különbségekkel foglalkozó tudós szerint ez ahhoz vezet, hogy bizonyos betegségek gyakrabban fordulnak előtt felnőtt nőknél.

A fokozott higiéniának és fertőtlenítésnek az asztmával, allergiával és autoimmun betegségek gyakoribb megjelenésével való kapcsolatát nevezik "higiénia hipotézisnek". A nemek szerepét azonban még nem igazán tárták fel a jelenség részeként.

Az Oregoni Állami Egyetem filozófusa, Sharyn Clough szerint a kutatóknak mélyebbre kellene ásniuk. A Social Science & Medicine című folyóiratban megjelent tanulmánya rámutat arra, hogy a nők körében gyakoribb az

allergia, az asztma és sok autoimmun megbetegedés - ám erre nincs egységesen elfogadott magyarázat. Clough azonban új ötlettel állt elő. Több szociológiai és antropológiai kutatásra utalt, melyekből kiderül, hogy a lányokat máshogy szocializálják, mint a fiúkat. Különösen arra tér ki, hogy a lányoknak kevésbé nézik el, ha összekoszolják magukat.

"A lányokat inkább olyan ruhákba öltöztetik, ami nem lehet koszos, gyakrabban játszanak a házban, a szülők gyakrabban kísérik figyelemmel a tevékenységüket, mint a fiúkét" - mondta el Clough. "Jelentős különbség mutatkozik abban, hogy mennyi kosszal érintkeznek a fiúk, és mennyivel a lányok. Ez magyarázhatja a férfiak és nők egészségi állapotában mutatkozó eltéréseket is."

"Arra szeretnék kilyukadni, hogy a régi tanulmányokat kellene új szemüvegen keresztül áttekinteni. A higiénia hipotézist sok minden támasztja alá, de remélem, hogy az epidemiológusok és orvosok a nemek szűrőjén át is megvizsgálják az adatokat" - mondta Clough. A higiénia hipotézis az asztmás, allergiás és autoimmun betegségek (pl. Crohn-betegség és reumás arthritis) számának növekedését bizonyos földrajzi és környezeti tényezőkkel hozzák kapcsolatba. Sok tanulmány jegyezte meg, hogy az iparosodással és az urbanizációval egyre többen betegednek meg. Például Indiában is egyre több a Crohn-beteg, ahogy fejlődik a higiénia és az ipar.

A Betegségkezelési és Megelőzési Központ szerint az asztma gyakoribb a nőknél: 8,9 százalék a férfiak 6,5 százalékához képest. A nők gyakrabban halnak meg asztma miatt. A Nemzeti Egészségügyi Intézet statisztikáiból kiderül, hogy a nőket háromszor olyan gyakran érinti az autoimmun betegség, mint a férfiakat. A nemekkel, szklerózis multiplexszel és autoimmun betegségekkel foglalkozó jelentésből látható, hogy a szklerózis multiplex és a reumás artritisz esetében a nők-férfiak aránya 2:1 és 3:1 között mozog. A lupusz esetében kilencszer annyi nő érintett, mint férfi.

Clough tevékenysége során különösen a feminizmusra és a nemek közti különbségekre fókuszál. Úgy véli, hogy a higiénia, a nemek és a betegségek kapcsolata nemcsak véletlenszerű egybeesés.
"Még épp csak kapiskáljuk a baktériumok és egészség komplex kapcsolatát. A testünk sejtjeinek több mint 90 százaléka inkább mikrobiális jellegű, semmint emberi. Olyan, mintha a baktériumokkal együtt fejlődtünk volna ki. Többet kell megtudnunk erről a kapcsolatról, és nem csak a probiotikus joghurtok tekintetében."

A megoldás nem az, hogy a szülők piszokkal etessék a gyerekeket. Egy gramm szennyezetlen termőföldben 10 milliárd kórokozó sejt található, így a piszokevés hatásai nem ismertek. "Nem tudjuk még megbízhatóan megkülönböztetni a hasznos és káros baktériumokat."
Azt azonban bízvást kijelenti a szakértő, hogy a szabad téri tevékenységek jót tesznek a gyerekeknek, még akkor is, ha esetleg egy kicsit összekoszolódnak közben. "Csak támogatni tudom, hogy a fiúkat és a lányokat egyaránt kicsi koruktól annyit vigyék a szabadba, amennyit csak lehet."

Animáció: HáziPatika.com

2011.02.03 00:02:00

forrás: Medipress


50plusz.hu Fórum

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések