Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Növeli a COPD kockázatát a közlekedés okozta légszennyezés

kategória: COPD

A COPD kockázata és a közlekedés, nagy forgalom okozta légszennyezés között találtak összefüggést dán kutatók egy nagyszabású követéses vizsgálat eredményeit elemezve.

A koppenhágai Dán Ráktársaság munkatársai 53 ezer ember 35 éven át tartó követéses vizsgálatának eredményeit foglalták össze az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine című szaklapban megjelent tanulmányukban.

Zorana J. Andersen és kutatócsoportja megállapította, hogy azoknál volt a legnagyobb valószínűsége a krónikus obstruktív tüdőbetegségek (COPD) kialakulásának, akik a legnagyobb mennyiségben voltak kitéve életük során közlekedési légszennyezésnek.
A kutatók ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a COPD hátterében leggyakrabban, az esetek több mint 95 százalékában a cigarettázás áll, és más környezeti tényezők, így a szénből, a fafeldolgozásból vagy gabonákból származó por is az okai között van.

Animáció: HáziPatika.com

2010.10.24 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Nevessen, sétáljon és fogyjon le!

Nincs biciklim! Az edzőterem messze van, kinéznek az alakom miatt. Futni sem bírok! Ugye ismerősek ezek a kifogások? De tudta, hogy gyaloglással, sétával is fogyhat? Videóinkon megnézheti, mit tanácsol az amerikai nagykövet és a magyar világbajnok futó.

tovább

Tippek:

Amikor úgy enne valamit, valójában sokszor csak szomjas. Bármily furcsán hangzik, az embereket gyakran megtéveszti hiányérzetük. Először mindig kezdje ivással, és figyelje, valóban éhes-e még. A hideg gyümölcsteát ajánljuk szomjoltónak.


Szponzorált hirdetések