Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Judy: ki akartam gyógyulni a depresszióból

kategória: Celeb, Depresszió, Pszichiátriai betegségek, Pszichológia

Magyarország másodszor is csatlakozott az Európai Depresszióellenes Nap mozgalomhoz, melynek sajtótájékoztatóján a szakemberek arra kívánták felhívni a figyelmet, hogy ezt a pszichiátriai problémát igenis érdemes nagyon komolyan vennie a társadalomnak.

Az eseményen dr. Kopp Mária, az SE Magatartástudományi Intézetének tudományos igazgató-helyettese, az MTA-SE Mentális Egészségtudományok Társult Kutatócsoport és a Hungarostudy munkacsoport vezetője először is tisztázta, hogy mit nevezünk depressziónak, azaz hogy a depresszió valójában nem azonos a "hétköznapi" szomorúsággal vagy rosszkedvvel, hanem egy jól felismerhető tünetekkel rendelkező mentális zavar. Ismertette egy korábbi szolnoki, többszintű akcióprogram eredményeit is, melyet a depresszió és az öngyilkosság megelőzésére hívtak életre.

Tipp

Olvasson többet a betegségről a depresszióról szóló kiemelt rovatunkban!Dr. Rihmer Zoltán országos szakfelügyelő főorvos, a Magyar Pszichiátriai Társaság vezetőségi tagja azokat a szomorú számadatokat elemezte, melyek a depresszió hazai aluldiagnosztizálásáról árulkodnak. Mint kifejtette, a depresszió nagyon eredményesen kezelhető betegség abban az esetben, ha megfelelő gyógyszerekhez jut a beteg, és mer segítséget kérni. Jelenleg a depressziós betegek kb. felét kezelik hazánkban.

Az eseményen jelen volt a Groovehouse együttes énekese, Judy is, aki saját betegségének történetét osztotta meg a jelenlevőkkel, és arról a folyamatról mesélt, ami a depresszió felismerésig vezette. "Sokáig hazudunk magunknak. Én márciusban ismertem fel, hogy mindenen sírok, nincs már védőburok a színpadon, és azt éreztem, nincs miért élni - ami régen kihívás volt, megsemmisült számomra. Egy hirtelen bezárkózás jött, de a párom segített, szakemberhez fordultam, és ki akartam gyógyulni a depresszióból" - mondta az énekesnő, aki azóta úgy érzi, egyre inkább felül tud kerekedni a betegségen.

A XX-XXI. század fordulójának az egyik - népegészségügyi szempontból - legfontosabb pszichiátriai problémája a depresszió. Gyakorisága világszerte emelkedik, s habár az utóbbi időben számos szakmai, egészségpolitikai és közösségi erőfeszítés történt a depresszióval kapcsolatok ismeretek növelésére mind az orvosok között, mind a társadalomban, a depresszióban szenvedő személyek egy jelentős hányada nem részesül megfelelő kezelésben.

A WHO "Global Burden of Disease" tanulmánya, mely az egész világon kultúráktól függetlenül vizsgálja a legnagyobb népegészségügyi jelentőségű megbetegedések gyakoriságát és készít előrejelzéseket a jövőre vonatkozóan, riasztó képet fest: eszerint 2020-ra a depresszió lesz a második leggyakoribb munkaképesség-csökkenésért felelős megbetegedés.

Mindezek miatt a depresszió - és legtragikusabb következménye, az öngyilkosság - kiemelt egészségfejlesztési téma az Európai Unióban. Ezért jött létre az Európai Depresszióellenes Nap (EDD-European Day of Depression) mozgalom, mely minden évben október 1-jén emlékeztet arra, hogyan vehetjük fel a küzdelmet ezzel a súlyos betegséggel szemben.

Animáció: HáziPatika.com

2010.10.08 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések