Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Rózsaszínben pompáznak a sztárok és a civilek

kategória: Celeb, Daganatos betegségek, Egészségügyi tájékoztatás, Programajánló

Október 2-án több ezer ember sétál át a Lánchídon, ezzel is felhívva a lakosság figyelmét a mellrákszűrés és az egészséges életmód fontosságára.

Ma Magyarországon ingyenesen lehet behívóval vagy háziorvosi beutalóval részt venni emlőrák szűrésen, mégis a magyar hölgyek mindösszesen 38 százaléka keresi fel az államilag finanszírozott szűrőállomásokat. Ez az arány Nyugat-Európa egyes országaiban 78 százalék, és ez a látványos különbség nem csak számokban mutatkozik meg, hanem ezeknek a társadalmaknak az egészségügyi állapotában is.

Pedig 50 százalékban az egyén saját maga felelős a saját egészségi állapotáért; a másik 50 százalék megoszlik az öröklött genetikai tulajdonságok, a környezet és az egészségügyi rendszer elérése között.

Az Egészség Hídja Összefogás Egyesület nem kevesebbre vállalkozott, minthogy egy teljes attitűdváltást kezdeményez a magyar lakosság körében, ami az egészségtudatos életmódról szól; a stressz megfelelő kezeléséről, a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás elkerüléséről, az egészséges táplálkozásról, és a mozgás fontosságáról.

A hagyományos rózsaszín lánchídi séta is erről szól; az egész napos szórakoztató színpadi programok mellett lesznek egészségügyi szűrővizsgálatok is, ahol többek között vércukor- és koleszterinszintet, testtömeget, szájüregi rákszűrést, vérnyomásmérést végeznek, de lehet vért is adni.
Emellett különböző formában felvilágosítást végeznek szakemberek az önvizsgálatról, ami a mellrák felismerés első és legfontosabb állomása.
Tipp

Egyéb programok:
a Légierő Zenekar Szulák Andreával, a Budapest Bár, a Besh'o'drom zenekar, Berkes Gabi, Péter Szabó Szilvia, Szalóki Ági, és a Megasztár arcai.


Az Egyesület arcai és művésztámogatói minden évben felsorakoznak a menet élén; idén Dobó Kata, Sebestyén Márta, Galambos Erzsi és Detre Diána társaságában több támogató művészt is elvárunk a séta élére. Az Egyesült Államok budapesti nagykövete, Eleni Tsakopoulos Kounalakis is feltűnik a sétán. Az idei év sztárvendéget is tartogat a brit-ausztrál származású popdíva, Olivia Newton-John személyében, aki szintén átsétál a menettel a rózsaszín hídon. A Grease egykori sztárja a kilencvenes évek elején túlélte a mellrákot, azóta ő is beállt a betegség megelőzése mellett kampányoló sztárok sorába. Idén egy mellönvizsgálati terméket is behozott a magyar piacra, amit szintén elérhető lesz a séta napján.

Animáció: HáziPatika.com

2010.09.30 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


50plusz.hu Fórum

Tippek:

Egy tartalmas, őszinte beszélgetés hozzásegít a lelki egyensúlyhoz, megkönnyebbülést hoz, feloldja a szorongásokat. Érdemes egy nagy levegőt venni, és megszervezni, akár még ma estére is sikerülhet.


Szponzorált hirdetések