Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Oltás a kamerák előtt - hősiesen tűrték a kislányok

kategória: Daganatos betegségek, Egészségügyi tájékoztatás, Fertőző betegségek, Gyermek-egészségügy, Gyógyszerészet, HPV

Évente még mindig félezer nő hal meg hazánkban méhnyakrák következtében, pedig ennek egyetlen esetben sem szabadna megtörténnie. Időben felfedezve ugyanis ez a betegség jól gyógyítható, sőt, néhány éve már megelőző védőoltás is van ellene - ez volt a legfontosabb üzenete január 20-án a Magyar Vöröskereszt, az Egészséges Településekért Alapítvány és a GlaxoSmithKline Kft. közös sajtótájékoztatójának, amelyen a második alkalommal hirdette meg a méhnyakrák elleni oltás pályázatát.

A tavaly majdnem 20 millió forint értékű vakcinát lehetett elnyerni, amelyből több mint 200 hátrányos helyzetű kistelepülésen élő, 10-14 éves lány kaphat térítésmentesen méhnyakrák elleni védőoltást. A felhívásra közel 200 iskola, több mint 8000 vakcina igénylésére adta be pályázatát. A nagy érdeklődés miatt a kezdeményezők úgy döntöttek, hogy 2009-ben ilyen módon 300 serdülő lány kaphatja majd meg térítésmentesen a biztonságot nyújtó oltást.  
A nap hősei az egyik nyertes településről, a Fejér megyei Mátyásdomb községből érkezett iskolás lányok voltak: ők tizennégyen itt, a sajtótájékoztató, kamerák és mikrofonok kereszttüzében kapták meg az első adag oltásukat, de felnőtteket megszégyenítő bátorságot tanúsítottak.

- A kezdeményezés szolidaritást és felelősséget tükröz: segítségével olyan fiatalok is hozzájuthatnak a méhnyakrák elleni vakcinához, akiknek családjai egyébként nem engedhetik meg maguknak az oltóanyag megvásárlását - méltatta Dobrev Klára, az Egészséges Településekért Alapítvány kuratóriumi elnöke.
- Két kiskorú lány édesapjaként átérzem a méhnyakrák elleni küzdelem fontosságát, amelyből kiépített hálózatával a Magyar Vöröskereszt is kiveszi a részét - jelentette ki Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke.
- Cégünk büszke arra, hogy közös társadalmi összefogás keretében tudja felhívni a figyelmet a méhnyakrák megelőzésére" - mondta el Leitner György, a GSK ügyvezető igazgatója a Méhnyakrák Megelőzés Hete rendezvényeként megtartott sajtótájékoztatón.

Hazánkban a lakosság védőoltási és szűrési hajlandósága messze elmarad a nyugat-európai átlagtól. A szervezett szűréseken a behívott nők 6-6,5 százaléka vesz részt évente, annak ellenére, hogy a vizsgálat fájdalommentes és Európában szinte egyedülállóan térítésmentes, sőt, az útiköltséget is visszatéríti az OEP.

- Felvilágosító kampányunk célja, hogy minden nő életkorra való tekintet nélkül tudja, hogy a méhnyakrák ellenes védőoltással és a rendszeres szűrésen való részvétellel szinte teljesen kizárható a méhnyakrák okozta elhalálozás - hívta fel a figyelmet dr. Koiss Róbert, a Szent István Kórház főorvosa.

Kiss Éva

2009.01.21 07:12:19

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Mi is az a koleszterin?

A zsírok a szervezet alapvető építőmolekulái. Közéjük tartoznak a trigliceridek és a koleszterinmolekulák is. Hogyan válhatnak hát ezek az alapvető építőelemek szervezetünk egészségének ellenségeivé?

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések