Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Fragilis X szindróma - terápiás áttörés?

kategória: Genetika, Gyógyszerészet, Neurológia

Egy új szájon át szedhető gyógyszer ígéretes eredményeket produkált a kísérleti stádium alatt lehetséges kezelési módszert feltételezve fragilis X szindrómában (FXS) szenvedő felnőtt betegek számára.

A gyógyszer, melynek hatóanyaga a fenobam egy mGluR5 antagonista, az első kiértékelés szerint nem okoz mellékhatásokat a FXS-ban szenvedő női illetve férfi betegeknél.

A fragilis X szindróma az egyik leggyakrabban öröklődő betegség mely szellemi fogyatékosságot valamint autizmust okoz. A rendellenesség négyezerből egy férfit és hatezerből egy nőt érint fajtól, etnikai csoporttól függetlenül. Kétszázötvenkilenc nőből egy biztosan hordozza a törékeny X kromoszómát és így át is adhatja gyermekeinek. Nyolcszázból egy férfi hordozza a hibás kromoszómát, az ő lányaik szintén hordozók lesznek.

A fragilis X szindróma tünetei közé tartoznak az értelmi fogyatékosság, úgy, mint tanulási, koncentrálási képtelenség, hiperaktivitás, autisztikus viselkedés, szorongás és hirtelen hangulatváltozások.

A tünet együttest az FMR1 gén működő képtelensége okozza, melynek szerepe az FMRP nevű fehérje kódolása. FMRP fehérje nélkül azok a sejtek közti jelátviteli útvonalak melyeket egy mGluR5 nevű receptor fehérje indukál, kontrollálatlanul zajlanak le, és feltételezték, hogy ennek komoly szerepe lehet a fragilis X szindrómában.

Az elmélet bizonyítására a kutatók korábban laboratóriumi egereken tesztelték a szert, melyekben az FMR1 gén mesterségesen inaktiválásra került és az mGluR5 fehérjét is kisebb mennyiségben tartalmazták. Az egerek javuló agyi funkciókat mutattak, mind kulcsfontosságú fehérjék termelésében, mind az emlékezet és a testnövekedés terén. Ez bizonyította, hogy az mGluR5 túlzott aktivitás fontos szerepet játszik a FXS-ban, és feltételezte egy új gyógyszer kifejlesztését a probléma kezelésére.

Jelen kutatás során tizenkét önkéntes kapott szájon át, egyetlen adag fenobamot 50-től 150 mg-ig terjedő mennyiségben.

PPI reflex vizsgálatot (prepulse inhibition) és folyamatos teljesítmény felmérés (CPT) végeztek a kezelés előtt és után, hogy a fenobam hatásait felmérhessék az agyi reflex mechanizmusok állapotát, a figyelmet és a reflexes gátlást. Az önkéntesek felénél 20 százalékos javulást igazoltak.

"Jelenleg nem áll rendelkezésre olyan szabadalmazott kezelés mellyel a FXS-hoz kapcsolódó csökkent agyi funkciók kezelhetőek lennének" - mondta Berry-Kravis. "Ez a kísérleti kutatás megmutatta a fenobam lehetséges jótékony klinikai hatásait, de további kutatásokra van szükség."

"Ez az első kutatás melynek során megállapították egy mGluR5 antagonista biztonságosságát és hatásosságát fragilis X szindrómás embereknél" - mondta Dr. Elizabeth Berry-Kravis gyermekorvos neurológus, a kutatás vezetője. "Néhány beteg nyugodt magatartás mutatott valamint hiperaktivitásuk és szorongásuk gyorsan csökkent, pont úgy mint az egereken végzett gyógyszer kísérletek során."

A felfedezés, melyért a Rush Orvosi Egyetem és a Kaliforniai Orvosi Egyetem kutatói közösen dolgoztak a Journal of Medical Genetics nevű folyóirat januári számában jelenik meg.

2009.01.09 13:10:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Így öregedjünk tudatosan!

Nem árt időben gondolnunk öregségünkre. Nem mindegy, hogy mi magunk formáljuk azt, vagy az formál, deformál minket. Milyen esélyeink vannak az élet utolsó negyedében? Hogyan lehet rá felkészülni?

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések