Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ne legyen rákos - mosson fogat!

kategória: Daganatos betegségek, Egészségügyi tájékoztatás, Férfi problémák, Fog- és szájbetegségek, Gondolta volna?

Úgy tűnik a tudósok újabb jó okot találtak a rendszeres fogmosásra: egy új kutatás szerint ugyanis a különböző ínybetegségek növelhetik a daganatos megbetegedések előfordulásának kockázatát.

"Azoknál a férfiaknál, akiknek kórtörténetében szerepel valamilyen periodontális (fog körüli) betegség, jelentős, 14 százalékos növekedést tapasztalhatunk a daganatos megbetegedések előfordulását illetően, és ez a nemdohányzókra is vonatkozik" - nyilatkozta Dr. Dominique Michaud, a Londoni Imperial College kutatója.

A különböző ínybetegségek következtében a betegek vérében megemelkedhet a gyulladásos markerek száma, az idült gyulladás pedig szoros összefüggésbe hozható a daganatos betegségek kialakulásával. Ezzel együtt a rákos megbetegedések és az ínybetegségek közötti kapcsolat még nem teljesen világos.

A kutatás során Dr. Michaud és kollegái 48 ezer férfit vizsgáltak meg, akik 40 és 75 év közöttiek voltak. A tanulmány elkészítésének 17 éve alatt 5720 rákos megbetegedést diagnosztizáltak. A diagnosztizált betegségek közül a vastag- és végbélrák, a melanoma, a tüdő-, a hólyag- valamint a prosztatarák voltak a leggyakoribbak.

Más kockázati tényezők figyelembevételével a kutatók végül arra a következtetésre jutottak, hogy a különböző ínybetegségek átlag 14 százalékkal növelik a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát. Az egyes rákfajták esetében ennél nagyobb arányban is növekedhet a daganatok előfordulásának esélye: a tüdőrák 36, a vesedaganat 49, a hasnyálmirigyrák 54, a leukémia 30 százalékkal gyakrabban fordult elő az ínybetegségben szenvedőknél.

A kutatók szerint a kutatást a későbbiekben ki kell terjeszteni a nőkre és más korcsoportokra is.

2008.05.30 09:24:47

forrás: Medipress/HáziPatika.com


Tippek:

Nem mindenkinek és mindig sikerül fogait teljesen megtisztítani pusztán fogkefével. A fogközökből naponta érdemes eltávolítani az ételmaradékot a drogériákban kapható fogselyemmel.

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések