Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

"Undorítónak érzem magam és fájdalmaim vannak!"

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Gyógyszerészet, Gyomor- és bélproblémák, Jótékonyság, társadalmi felelősségvállalás

Ez is az egyik tipikus, ugyanakkor meglepő tünet, amelyről egy székrekedéses páciens számolt be.

A Boehringer Ingelheim felmérésének értékelésekor az derült ki, hogy a fizikai rosszullét mellett az egyén énképét is befolyásolja a székrekedés, sőt, aki gyakran szenved ettől a problémától, nehezen tud megbirkózni annak érzelmi terheivel is.


A másik fontos megállapítás azt mutatta, hogy azokhoz képest, akiket szorulásos tünetek nem érintenek, sokszor ítélik meg saját egészségi állapotukat az átlagosnál rosszabbnak.
Minden harmadik székrekedéses ember pedig arról számolt be, hogy még az olyan egyszerű hétköznapi tevékenységek is nehezére esnek, mint lehajolni, térdelni vagy akár egy rövid sétát tenni. Problémájuk rátelepszik a gondolkodásukra: boldogtalanabbnak, feszültebbnek, kimerültnek, levertnek, esetleg visszataszítónak érzik magukat; általános rossz közérzetük miatt enerváltabbak az egészséges bélműködéssel rendelkezőkhöz képest. S ha ez még nem lenne elég, a székrekedést gyakran kísérik olyan melléktünetek, mint a fejfájás, az étvágytalanság vagy az alvási zavarok.

Magyarországon egy korábbi felmérés azt mutatta, hogy a többi európai országhoz képest átlagosan kétszer annyian szenvednek székrekedéstől.

Az is kiderült, hogy a legtöbb ember saját magát okolja a székrekedés miatt, úgy gondolja, hogy a szorulás legfőbb okozója a helytelen táplálkozás, az elégtelen rost- és folyadékbevitel, a stressz és a mozgásszegény életmód - pedig a szakemberek szerint ez egyáltalán nem mindenkire igaz. Tehát amellett, hogy ezeken a tényezőkön változtatni kell, másként is segíteni kell a szorulásos emberen.

A kutatás eredménye szerint a székrekedésben szenvedők rendszeresen aggódnak problémájuk miatt, mégsem beszélnek róla, sem a környezetükben élőkkel, sem szakemberrel.
A felmérésben részt vevők egyikének mondata, miszerint "Az igazság az, hogy amikor székrekedésem van, taszítónak és ingerlékenynek érzem magam, emellett gyakran fájdalmak is gyötörnek, és ami a legrosszabb, hogy ilyenkor képtelen vagyok másra koncentrálni", azt mutatja, hogy a szorulás sokszor komolyabb problémát okozhat, mint gondolnánk.

A szakemberek a kutatás adatait értékelve arra a következtetésre jutottak, hogy a kiegyensúlyozott étrend, a rendszeres mozgás és a stressz csökkentése mellett szükség van gyógyszeres segítségre is. Olyan készítményt javasolnak, amely gyengéden, ugyanakkor hatásosan segít megszüntetni a székrekedést a vastagbél természetes mozgásának serkentése révén, és nem okoz hasmenést.

2008.10.27 17:30:39

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Azok a boldog nyugdíjas évek...

A háztól az utazásig ezer dolognál természetesnek tartjuk, hogy meg kell tervezni. Miért lenne más a helyzet éppen a nyugdíjas évekkel? Mi magunk döntjük el, hogy anyagi biztonságban telnek-e.

tovább

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések