Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

"Tini-hormonnal" a prosztatarák ellen!

kategória: Daganatos betegségek, Fogamzásgátlás, Genetika, Gyermek-egészségügy, Nőgyógyászat

Kulcsszerepet játszik az emberi pubertás folyamatainak kiváltásában és irányításában a Neurokinin B nevű hormon - állítja a Nature Genetics című folyóiratban megjelent tanulmány. Bár a tudósok korábban is tisztában voltak vele, hogy a Neurokinin B a hipotalamuszban található - abban az agyi régióban, ami a pubertásért felelős - pontos szerepe eddig ismeretlen volt.


A Neurokinin B működésének tisztázása teret engedhet a szexuális-hormonkezelések új generációjának, amelyek például a prosztatarák kezelésében játszanak fontos szerepet. A tudósok remélik, hogy felfedezéseik segítségével új, alternatív fogamzásgátlási módszereket fejleszthetnek ki, és segíthetnek az olyan gyermekeknek is, akiknél a pubertás folyamatok nem működnek megfelelően.

Tudjuk, hogy egy bizonyos, a hipotalamuszból kiinduló hormonális jelzés szükséges a szexhormonok termelését irányító rendszer beindításához. Ennek a rendszernek a megfelelő működése elengedhetetlenül szükséges a pubertás megkezdéséhez és az egészséges szexuális funkciók fenntartásához a későbbiekben.

Az agy ezt a rendszert egy GnRH (gonadotropin felszabadulását serkentő hormon) nevű hormonon keresztül irányítja, ami olyan folyamatokat indít el a pubertáskorban, amelyek végül a szexhormonok termelésének megkezdését eredményezik. Azt azonban még mindig nem tudjuk, hogy a hormon miként deaktiválódik születésnél, és hogyan reaktiválódik a pubertás kezdetén.

Hogy a tudósok többet megtudjanak a pubertásról olyan családokat vizsgáltak meg, ahol legalább két családtag valamilyen génhiba miatt nem esett át a pubertáson. A kutatók két genetikai mutációt találtak az ilyen családok tagjainál: a TAC3 és a TACR3 gének mutációját.

Ezek a mutációk komolyan befolyásolják a Neurokinin B működését. A TAC3 felelős a Neurokinin B kódolásáért, a TACR3 pedig a hormon receptorát állítja elő. Ezen ismeretek fényében egyértelművé vált a Neurokinin B kulcsfontosságú szerepe a pubertás folyamataiban és a későbbi szexuális a reproduktív funkciók fenntartásában.

"Mostani felfedezésünkkel reméljük új lehetőségeket tártunk fel a pubertáskori zavarok, és az azok miatt kialakult szexuális és termékenységi problémák kezelésére" - nyilatkozta Dr. Robert Semple, a Cambridge Egyetem munkatársa, a kutatás egyik vezetője.

Animáció: HáziPatika.com

2008.12.15 10:10:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Négylábú gyógyítók

Az állatokkal való együttélés, az állatok terápiás alkalmazása javítja az idős emberek életminőségét és egészségi állapotát. Miért olyan hasznos az időskori háziállattartás? Mit adhatnak a négylábú "doktorok"?

tovább

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések