Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

"Simogass, kérlek!"

kategória: Pszichológia, Szexológia, Szív- és érrendszeri betegségek

A párok javíthatnak egymás egészségi állapotán, ha több köztük a meghitt fizikai kontaktus - mutatta ki egy új kutatás.

Azok a párok, akik részt vettek a "meleg érintés erősítés" tréningen és alkalmazták a technikát otthon magasabb oxytocin szinttel rendelkeztek, melyet úgy is ismernek mint a "szerelem hormon",  míg az alfa amiláz szintjük, mely a stresszel arányos csökkent volt. A kutatás a Salt Lake Cityben található Brigham Young Egyetem munkacsoportja által, Dr Julianne Holt-Lunstad irányítása alatt folyt.

Az érzelmi és a szociális támogatás a kulcs a lelki és testi egészséghez, mondták a szerzők, míg házastársak egymást segítése egyenesen létfontosságú is lehet. Egy fontos, de kevéssé tanulmányozott módja ennek a támogatásnak, a nem szexuális, törődő fizikai érintés, úgymint a másik kezének fogása, az ölelés vagy egymást átölelve való ülés, fekvés.

Hogy megtudják ez a fajta érintés, miként érinti a stressz szintet, a kutatók 36 házaspárt osztottak be, egy pároknak szóló kapcsolaterősítő csoportba, és egy kontroll csoportba. A kapcsolaterősítés program résztvevői egy úgynevezett "halló érintés" tréningen vettek részt - melynek célja többek közt a partner hangulatának tudatos javítás, megérintve annak nyakát, vállát és kezeit - valamint tanulmányozták a különböző nyak és váll masszázs technikákat. A párok együtt gyakorolták a módszereket egy hónapon keresztül heti háromszor, alkalmanként harminc percig.

A kontroll csoport tagjai feljegyzéseket készítettek fizikai vonzalmuk megnyilvánulásáról és hangulatuk változásairól, mindeközben normális szokásaikat nem volt szabad megváltoztatniuk. Minden résztvevő vérnyomását, amiláz és oxytocin szintjét mérték a beavatkozás előtt, alatt és után. A kutatók a vérből meghatározták a kortizol nevű hormon szintjét, mely a szervezet stressz válaszának egyik indikátora.Az első héten a meleg érintés csoportban lévő párok nyálában magasabb volt az oxytocin szintje, mint a kontrollcsoportéban, és még a kísérlet utolsó hetében is jelentősen magasabb volt. A csoportban lévő párok nyál amiláz szintje jelentősen alacsonyabb volt, mint a kontrollcsoport tagjainál. A férfiak közt, a negyedik hét végére vérnyomás csökkenést mértek. A két csoport közt nem volt különbség a vér kortizol szintjében.

"Adataink azt sugallják, hogy a meghitt érintés a partnerek közt, részben szívvédő hatású lehet férfiak esetében" - írták a szerzők. "Ezek a felfedezések segíthetnek megérteni a házastársi kapcsolat pozitív megnyilvánulási formáinak védő mechanizmusait a stresszhez kapcsolt betegségek kialakulásának megelőzésében.

Animáció: HáziPatika.com

2009.01.15 13:10:01

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések