Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

"Megöllek!" - az ünnep árnyoldalai

kategória: Pszichológia, Vészhelyzetek, katasztrófák

Nem fogják egyhamar elfelejteni az emberek annak a long islandi Wal-Mart alkalmazottnak az esetét, akit a Hálaadás utáni napon halálra tapostak a leárazott termékekre várakozó, majd az üvegajtón keresztül az áruházba berontó türelmetlen vásárlók. Arról a két kaliforniai férfiról is biztosan szó esik még, akik feltehetően a barátnőik között kirobbant veszekedés lezárásaként lőtték le egymást a Toys"R"Us játékáruházban.

"Az ünnepek alatt, főleg a szilveszter és karácsony körüli időszakban, megnő az erőszakos cselekedetek előfordulása" - mondta dr. Nadine Kaslow, az Emory Egyetem pszichológus professzora.  A szakértők szerint a legfőbb ok az alkohol és a kábítószerek szokásosnál nagyobb mértékű fogyasztása lehet.

A megnövekedett stressz több forrásból is táplálkozik és olyan feszültségekből ered, amelyekről az év többi részében nem is veszünk tudomást. "Ilyenkor például korlátozott anyagi bevételeink ellenére szeretnénk gyermekeink minden karácsonyi kívánságát teljesíteni. A már korábban meglevő házastársi konfliktusok is a felszínre törhetnek és sok olyan ember is előfordulhat egy helyen, akik nem feltétlenül kedvelik egymást, ám úgy kell tenniük, mintha jól kijönnének egymással" - mondta Sheryl Rindel, a családon belüli erőszak megelőzését célzó program vezetője.

A szakértők attól is tartanak, hogy - a világszerte tapasztalható pénzügyi válság miatt - az idén a szokásosnál is több feszültséggel fognak szembesülni az emberek. A pénzben egyébként is számos családi konfliktus gyökeredzik.

"A családon belüli erőszak vagy bántalmazás az, amikor valaki egy másik családtag felett hatalmat és ellenőrzést gyakorol. Amikor a bántalmazó úgy érzi, hogy elveszti az ellenőrzést a másik fél felett, előfordul, hogy a hatalom visszanyerésének érdekében fokozódik az erőszak. Ha ehhez még hozzávesszük a megnövekedett alkohol- és drogfogyasztást, a kombináció akár halálos kimenetelű is lehet" - tette hozzá.

Dr. Kaslow szerint - amennyiben a felek nem képesek orvosolni a problémát - a bántalmazást elszenvedő embernek az a legjobb, ha kilép a kapcsolatból. Jó, ha mindig van egy "menekülési terve", legyenek mindig indulásra készen a hivatalos papírjai, legyen olyan családtagja vagy barátja, aki befogadja vagy ismerje a legközelebbi menedékhelyet.

A legfontosabb annak a felismerése, hogy a visszaélés nem normális dolog és nem szabad belenyugodniuk a helyzetbe. "Nem szabad elfelejteni, hogy az év egyetlen szakában sem muszáj eltűrniük a fizikai, szexuális, érzelmi vagy akár a szóbeli és pszichológiai bántalmazást" - mondta dr. Kaslow.

Erről beszél Popper Péter pszichológus is - hallgassa meg!

2008.12.10 12:10:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

A lelki érem két oldala

Mi egészséges, és mi nem, ha a lelkünkről van szó? A válasz nem egyszerű. A lelki egészség és betegség között nem húzható éles határ. Meghatározza idő, hely, kultúra, és aki megmondja. Őrült vagy zseni? Normális vagy nem? Attól függ...

tovább

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések