Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

"Kihúzták a fogam, és én nevettem!"

kategória: Alternatív medicina, Fájdalomcsillapítás, Fog- és szájbetegségek, Gyógyszerészet

A dinitrogén-oxid - vagyis a nevetőgáz, más néven kéjgáz - fájdalomcsillapító hatásait erősíteni lehet szuggesztióval vagy hipnózissal, így a fogászati beavatkozás minden kellemetlensége eltüntethető.
A fogászatról akár jókedvűen is távozhat a páciens, ha a nevetőgáz hatása alatt végzett hipnózis során kellemes élményeket használtak - írják az University College London (UCL) kutatói.


A dinitrogén-oxidot (nevetőgáz) általában arra használják a fogorvosok, hogy a kezelés előtt érzéstelenítsék az érintett területet, de néhány orvos úgy véli, hogy a betegeket jobban lehet szuggerálni a gáz hatása alatt.
Néhány fogorvos rendelkezik képesítéssel hipnózis alkalmazásához, és azt találták, hogy a betegek jobban reagálnak arra, ha halkan, hipnotikus hangon beszélnek hozzájuk. Az új eredmények arra utalnak, hogy a hatást tovább fokozhatja a nevetőgáz.

Az UCL tanulmányt azért végezték, hogy megfigyeljék, a nevetőgáz valóban javítja a szuggesztió hatását és a képzelőerőt. 30 ember vett részt két vizsgálatban, melynek során egy maszkból vagy sima levegőt, vagy 25 százalék dinitrogén-oxidot lélegeztek be, de nem tudták, hogy melyikük melyik gázt kapta, a maszkokat pedig illatosították, hogy elrejtsék a nevetőgáz szagét.

Az egyes alkalmak során a résztvevők a képzelőerőt vizsgáló teszteket hajtottak végre, és arra kérték őket, hogy a válaszukat egy hetes skálán értékeljék, ahol az 1 jelentette, hogy éppolyan elevennek és élőnek jelent meg a képzeletükben, mint a valóságban, a 7 pedig azt, hogy egyáltalán semmilyen kép sem jelent meg. Az önkéntesek részt vettek képzeleti szuggesztióban is, melynek során hallucinációkat idéztek elő náluk. Például megkérték őket, hogy képzeljenek el keserű ízt a szájukban, majd azt, hogy idővel valóban érezni fogják az ízt, ami majd egyre erősebb és erősebb lesz. A tanulmány kimutatta, hogy a dinitrogén-oxid mintegy 10 százalékkal erősítette a képzeleti szuggesztivitást. Ez a hatás nem állt kapcsolatban a résztvevők gázzal kapcsolatos várakozásaival.

A dinitrogén-oxid az egyik legszélesebb körben alkalmazott, mégis ezidáig a legkevésbé ismert fájdalomcsillapító gáz, mivel viszonylag keveset tudtak arról, miként működik a szervezeten belül.

David Oakley, az UCL nyugalmazott pszichológus professzora elmondta: "Vannak fogorvosok, akiket kiképeztek hipnózis alkalmazására, és használják is ezt a módszert a betegek félelmének, kényelmetlenségének és fájdalmának csillapítására. A tanulmány további bizonyítékot ad arra, hogy a hipnotikus szuggesztiót az alkalmazott módszerekkel kombinálva a fogorvosi kezelést egy sokkal pozitívabb élménnyé tehetjük."

"A nevetőgáz fokozza a képzelet élénkségét. Esetleg a gáz miatt a résztvevők részlegesen kikerültek a valóságból azzal, hogy aktívan részt vettek a tesztben, melynek során kevésbé kontrollálták a cselekedeteiket és érezték, hogy az elmondott hatások maguktól jönnek" - mondta Dr Matthew Whalley, az UCL címzetes kutatója.

"Egyre több egészségügyi szakembert képeznek ki a hipnózisra, de nincs ok az aggodalomra. Sok ember hiszi azt, hogy a hipnózis során a hipnotizőr irányítja a hipnotizáltat, de valójában a hipnotizált beteg aktív résztvevője a folyamatnak. Bizonyított tény, hogy bár az emberek válaszolnak a szuggesztióra, képesek arra is, hogy bármelyiket visszautasítsák, így nem lehet őket rávenni olyasmire, amit nem akarnak megtenni."

Animáció: HáziPatika.com

2009.01.13 15:53:32

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Ötven felett a futópadon

A rendszeres mozgás pozitív hatásairól mindenki sokat tud, ám mégis vannak, akik félelemből, az egészségi állapotuk vagy az életkoruk miatt nem kezdenek el sportolni. Pedig az óvatos, fokozatos és körültekintő mozgás az időseknek is jót tesz!

tovább

Tippek:

A túró igazi gyomorvédő étel, egyen belőle pár kanállal minden reggel. Különösen, ha gyomra érzékeny a savas ételekre, vagy hajlamos a gyomorfekélyre.


Szponzorált hirdetések