Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

"Kihúzták a fogam, és én nevettem!"

kategória: Alternatív medicina, Fájdalomcsillapítás, Fog- és szájbetegségek, Gyógyszerészet

A dinitrogén-oxid - vagyis a nevetőgáz, más néven kéjgáz - fájdalomcsillapító hatásait erősíteni lehet szuggesztióval vagy hipnózissal, így a fogászati beavatkozás minden kellemetlensége eltüntethető.
A fogászatról akár jókedvűen is távozhat a páciens, ha a nevetőgáz hatása alatt végzett hipnózis során kellemes élményeket használtak - írják az University College London (UCL) kutatói.


A dinitrogén-oxidot (nevetőgáz) általában arra használják a fogorvosok, hogy a kezelés előtt érzéstelenítsék az érintett területet, de néhány orvos úgy véli, hogy a betegeket jobban lehet szuggerálni a gáz hatása alatt.
Néhány fogorvos rendelkezik képesítéssel hipnózis alkalmazásához, és azt találták, hogy a betegek jobban reagálnak arra, ha halkan, hipnotikus hangon beszélnek hozzájuk. Az új eredmények arra utalnak, hogy a hatást tovább fokozhatja a nevetőgáz.

Az UCL tanulmányt azért végezték, hogy megfigyeljék, a nevetőgáz valóban javítja a szuggesztió hatását és a képzelőerőt. 30 ember vett részt két vizsgálatban, melynek során egy maszkból vagy sima levegőt, vagy 25 százalék dinitrogén-oxidot lélegeztek be, de nem tudták, hogy melyikük melyik gázt kapta, a maszkokat pedig illatosították, hogy elrejtsék a nevetőgáz szagét.

Az egyes alkalmak során a résztvevők a képzelőerőt vizsgáló teszteket hajtottak végre, és arra kérték őket, hogy a válaszukat egy hetes skálán értékeljék, ahol az 1 jelentette, hogy éppolyan elevennek és élőnek jelent meg a képzeletükben, mint a valóságban, a 7 pedig azt, hogy egyáltalán semmilyen kép sem jelent meg. Az önkéntesek részt vettek képzeleti szuggesztióban is, melynek során hallucinációkat idéztek elő náluk. Például megkérték őket, hogy képzeljenek el keserű ízt a szájukban, majd azt, hogy idővel valóban érezni fogják az ízt, ami majd egyre erősebb és erősebb lesz. A tanulmány kimutatta, hogy a dinitrogén-oxid mintegy 10 százalékkal erősítette a képzeleti szuggesztivitást. Ez a hatás nem állt kapcsolatban a résztvevők gázzal kapcsolatos várakozásaival.

A dinitrogén-oxid az egyik legszélesebb körben alkalmazott, mégis ezidáig a legkevésbé ismert fájdalomcsillapító gáz, mivel viszonylag keveset tudtak arról, miként működik a szervezeten belül.

David Oakley, az UCL nyugalmazott pszichológus professzora elmondta: "Vannak fogorvosok, akiket kiképeztek hipnózis alkalmazására, és használják is ezt a módszert a betegek félelmének, kényelmetlenségének és fájdalmának csillapítására. A tanulmány további bizonyítékot ad arra, hogy a hipnotikus szuggesztiót az alkalmazott módszerekkel kombinálva a fogorvosi kezelést egy sokkal pozitívabb élménnyé tehetjük."

"A nevetőgáz fokozza a képzelet élénkségét. Esetleg a gáz miatt a résztvevők részlegesen kikerültek a valóságból azzal, hogy aktívan részt vettek a tesztben, melynek során kevésbé kontrollálták a cselekedeteiket és érezték, hogy az elmondott hatások maguktól jönnek" - mondta Dr Matthew Whalley, az UCL címzetes kutatója.

"Egyre több egészségügyi szakembert képeznek ki a hipnózisra, de nincs ok az aggodalomra. Sok ember hiszi azt, hogy a hipnózis során a hipnotizőr irányítja a hipnotizáltat, de valójában a hipnotizált beteg aktív résztvevője a folyamatnak. Bizonyított tény, hogy bár az emberek válaszolnak a szuggesztióra, képesek arra is, hogy bármelyiket visszautasítsák, így nem lehet őket rávenni olyasmire, amit nem akarnak megtenni."

Animáció: HáziPatika.com

2009.01.13 15:53:32

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések