HáziPatika.com
Így lesz tele a hal telítetlen zsírsavval
A tartalom elérési útvonala (URL):
//www.50plusz.hu/services/news/?nid=47958
Miként lehet feljavítani a tenyésztett halak telítetlenzsírsav-tartalmát? - ezt kutatják a Saskatchewani Egyetem (Kanada) munkatársai. Az régóta ismeretes, hogy a telítetlen omega-3 zsírsavak előnyösen hatnak az egészségre. Az ilyen zsírok legkézenfekvőbb forrásai a tengeri halak és más tengeri étkek.
Az állattartás legdinamikusabban fejlődő ága a haltenyésztés, de a túlnépesedéssel párhuzamosan a hal ára is egyre nő, mint minden élelmiszeré. Ezért az iparág egyre olcsóbb alternatívákat keres ahhoz, hogy megfelelő minőségű halolajhoz lehessen jutni.
A
Canadian Journal of Animal Science oldalain bemutatott stratégia arra irányult, hogy miként lehetne növelni a szivárványos pisztráng telítetlen zsírsavtartalmát. A kutatók a növényi olaj alapú étrendet korianderolajjal egészítették ki, így serkentve azt a kémiai folyamatot, amit az előalakot jelentő alfa-linolénsav telítetlen zsírsavvá alakulásához vezet.
Ezt követően a halakból készült filé nagyobb mennyiségben tartalmazta a legfontosabb zsírsavakat, ráadásul azt is sikerült igazolni, hogy a beavatkozás nem jár káros hatással. Dr. Murray Drew és munkatársainak felfedezése vélhetően nagy hatással lesz a haltenyésztés gyakorlatára.
Forrás: | Megjelent: |
---|
Medipress | 2013.08.22 00:02:00 |
Az 50plusz.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét,
ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz! A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el
a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
Copyright © 2007-2022 HáziPatika.com Kft. info@50plusz.hu