HáziPatika.com

Ahol az emberek tovább élnek

A legtöbb ember szeretne minél tovább élni, és sokan meg is tesznek mindent ennek érdekében, ám valójában senki sem tudja, mi a hosszú élet titka. Dan Buettner, a National Geographic című tudományos magazin munkatársa azt állítja, ha valaki sokáig akar élni, egyszerűen a megfelelő helyre kell költöznie. Erről könyvet is írt "A hosszú élet oázisai - Földünk kék zónái" címmel. A "kék zóna" névvel a világnak azokat a demográfiai és földrajzi területeit illeti, melyeken a leggyakoribb, hogy a lakosok megérik a száz évet, sőt annál többet is.

Kutatásai során a szerző öt ideális helyet talált a hosszú életre: Okinawát Japánban, Szardíniát Olaszországban, a Costa Rica-i Ncoya városát, a görögországi Ikariát és végül Kaliforniának azt a területét, ahol a Hetedik Napi Adventisták gyülekezetének tagjai is élnek, Loma Lindát.  Ezekben a helyekben az a közös vonás, hogy a lakosok alapvetően növényi alapú ételeket fogyasztanak, és fizikailag aktívak.

Buettner azon dolgozik, hogy ha már nem költözhet mindenki ezekre a helyekre, próbáljunk meg minél több "kék zónát" létrehozni ott, ahol mi élünk, vagyis saját lehetőségeinkhez mérten igyekezzünk minél jobban átvenni ezeknek a népeknek az életmódját és étrendjét.

Amint a szerző megfogalmazta, az egészséghez való viszonyulás "fertőző", vagyis nagy az esélye arra, hogy ha a három legjobb barátod elhízott, akkor te is az leszel. Ebből következően, ha valaki életmódot szeretne váltani, érdemes ehhez olyan társakat keresni, akik hasonló célt tűztek ki maguk elé, akikkel együtt lehet kimozdulni és együtt lehet átállni a korábbinál egészségesebb étrendre.

A "Kék zóna project" néven futó kezdeményezés nem titkolt célja az, hogy a lakosok, az iskolák, a munkaadók, az éttermek, a különféle boltok és közösségi vezetők együtt dolgozzanak ki olyan programokat és politikát, mely az egész lakosság egészségére és közérzetére jótékonya hatással van. Az Egyesült Államokban Kalifornia, Iowa és Minnesota már csatlakozott a programhoz, a következő megcélzott terület pedig a texasi Fort Worth.