HáziPatika.com

Reményvesztetten inkább adunk a jóslatokra

A jövőbe nagy valószínűséggel senki nem lát bele, bár vannak, akik hisznek abban, hogy egyeseknek van ilyen képességük. Egy friss tanulmányból az is kiderül, hogy az emberek többsége hajlamosabb hinni a különféle jövendölésekben akkor, amikor úgy érzi, hogy az élete kicsúszott a kezei közül, és már nem képes kontrollálni.

Amint azt a kutatást készítő Katharine Greenway, az ausztráliai Queensland Egyetem pszichológusa kifejtette, az emberek számára nehéz feldolgozni azt, ha nem gyakorolhatnak kontrollt saját életük felett, ezért ilyenkor akár apró trükköket is képesek bevetni, hogy ez ne így legyen. Az egyik ilyen trükk, ha elhitetik magukkal, hogy a jövő megjósolható, és ők maguk is megtudhatják, mi fog velük történni.

Négyből egy amerikai hisz abban, hogy lehetséges előre látni a jövőt, és évente akár több ezer dollárt is kiadnak ilyen jellegű dolgokra, noha mindennek semmilyen tudományos alapja nincs. Katharine Greenway vizsgálatának célja az volt, hogy kimutassa, mindennek hátterében az embereknek az az igénye áll, hogy kézben tarthassák saját jövőjüket.

Ennek érdekében 85 főiskolást kísért figyelemmel, akiket két csoportra osztott. Az egyik csoport tagjainak egy olyan eseményről kellett írniuk, amikor úgy érezték, hogy kontroll alatt volt az életük, a másik csoportba tartozóknak pedig egy olyanról, amikor a dolgok kicsúsztak az ellenőrzésük alól. Ezután mindenkinek ugyanazokat a paranormális dolgokba vetett hitükre vonatkozó kérdéseket tette fel, és az eredmények azt mutatták, hogy az utóbbi csoportba tartozók - tehát akik a kontrollvesztett állapotról számoltak be -  nagyobb bizalmat mutattak a különféle jövendölések iránt.

A tudós szerint mindez nemcsak arra utal, hogy az emberek hajlamosak a jóslatokban hinni, ha úgy érzik, elvesztették a kontrollt életük felett, hanem arra is, hogy ez a hit segíti őket abban, hogy elhiggyék, újra ők a felelősek a sorsukért. Ezt többen is vitatják, a Stanford Egyetemen dolgozó Kristin Laurin például egyenesen azt állítja, ha neki bárki bármit is mondana a jövőjéről, azzal éppen ellenkezőleg csak azt éreztetné vele, hogy minden előre el van döntve, és neki már semmi beleszólása nincs abba, mi fog vele történni.