HáziPatika.com

Egy génmutáció figyelmeztet a vérrák veszélyére

A szakértők szerint egy DNS-hiba magyarázhatja, miért hajlamosabbak a 2-es típusú cukorbetegek a vérrákra, mint az általános népesség tagjai. Az orvosok már jó ideje tudják, hogy a 2-es típusú diabétesz összefügg a leukémiával és a limfómával, ennek oka azonban eddig tisztázatlan volt. Most francia és brit kutatók a Nature Genetics szaklapban közzétett kutatásukhoz közel 7500 ember vérmintáját vizsgálták, akik közül kétezer kétszázan 2-es típusú diabéteszben szenvednek. Eredményeik arra utalnak, hogy a megoldás a klonális mozaik esemény (CME - clonal mosaic event) nevű sejtmutációkban rejlik. Ezek olyan hibák, melyek következtében egyes sejtek a genetikai kód hosszú láncolatainak túl sok vagy éppen túl kevés másolatával rendelkeznek.


A kutatók elmondták, hogy a CME a fiatalokban nagyon ritka, az életkor előrehaladásával azonban egyre gyakoribbá válik. A 70 éven felülieknek már körülbelül 2 százaléka rendelkezik ezzel a mutációval, ami tízszeresére növeli bennük a vérrák kialakulásának kockázatát. A 2-es típusú cukorbetegekben azonban a klonális mozaik események négyszer nagyobb valószínűséggel fordulnak elő, mint az egészséges emberekben. Ráadásul a diabéteszesekben a veseelégtelenség, a szembetegségek és a szívbetegségek előfordulása is sokkal magasabb.

A kutatást vezető Philippe Froguel, az Imperial College London munkatársa elmondta, hogy a jövőben genetikai szűrővizsgálattal lehet majd azonosítani azokat a 2-es típusú cukorbetegeket, akikben magas a CME-k kialakulásának valószínűsége. Ezeket a betegeket aztán szorosabb megfigyelés alá lehet vonni, hogy a leukémia korai jelei esetén azonnal meg lehessen kezdeni az enyhe kemoterápiát.

Animáció: HáziPatika.com