HáziPatika.com

Egy vércukorcsökkentő szer véd a demencia ellen?

A metformint szedő betegeknél ötödével alacsonyabb a demencia kialakulásának veszélye - derül ki egy friss kutatásból. "A metforminnak valóban idegsejtvédő hatása lehet az agyra - mondta a szerzőként közreműködő dr. Rachel Whitmer, az egyesült államokbeli Kaiser Permanente egészségbiztosító epidemiológus kutatója. - Ez egy megfigyelésen alapuló, retrospektív, lakosságon alapuló tanulmány, amely statisztikai kapcsolatot bizonyít, nem pedig ok-okozati összefüggést." Az eredményeket a nemzetközi Alzheimer konferencián, Bostonban mutatták be.

A 2-es típusú cukorbetegséggel élőknél az értekezés háttérinformációi szerint nagyobb a demencia kialakulásának kockázata. A diabétesz kezelésére adott gyógyszerek és az időskori szellemi leépülés összefüggésére vonatkozóan azonban nagyon kevés korábbi adatot találtak a kutatók.

Annak feltérképezésére, hogy a gyógyszerek csökkentik-e a demencia veszélyét, Whitmer és kollégái 15 ezer kettes típusú cukorbeteg adatait elemezték, akik akkor kezdtek egy készítményből álló terápiát. Az összes résztvevő 55 éves vagy annál idősebb volt. Akadt köztük olyan, akinél már 10 éve diagnosztizálták a betegséget, de egyikük sem szedett gyógyszert a kutatás kezdete előtt. "Metformin, szulfonilurea, tiazolidindion vagy inzulin-tartalmú készítményt kaptak" - mondta el dr. Whitmer. E hatóanyagok közül mindegyik csökkenti a vércukorszintet, de más hatásmechanizmus révén. Az ötéves megfigyelési időszakban a betegek csaknem tizedénél állapítottak meg demenciát. (A szakértők elmondása szerint nem tettek különbséget az Alzheimer-kór és a demencia más formái között.)

A szulfonilureákat, tiazolidindionokat vagy inzulint kapókhoz képest a metforminos betegeknél ötödével alacsonyabb volt a demencia kockázata. Dr. Whitmer szerint lehetséges magyarázat, hogy állatkísérletek során kiderült: a metformin szerepet játszik az új agysejtek képződésének folyamatában, illetve gyulladáscsökkentéshez is köthető.