HáziPatika.com

Kimutatták emberen a H6N1 madárinfluenza-vírust

A madárinfluenza H6N1 típusú vírusával fertőződött meg egy 20 éves nő Tajvanon - a kórt korábban csak szárnyasokban mutatták ki. A Hszinhua kínai hírügynökség jelentése szerint a vírus jelenlétét a tajvani járványügyi hatóság is megerősítette. A madárinfluenza H6N1 típusát korábban kizárólag szárnyasokban észlelték, semmi jel nem mutatott arra, hogy emberre is átterjedne. Ez a változat alacsony fertőzési rátával jár, ellene a vírusölő gyógyszerek, így a Tamiflu és a Relenza is hatásosnak bizonyultak.

A Tajvan középső részén élő fiatal nő május elején tüdőgyulladáshoz hasonló tünetekkel jelentkezett a kórházban, ahonnan hat nappal később gyógyultan távozott. Elmondása szerint sosem járt külföldön, szárnyasokkal nem érintkezett, egy reggelit felszolgáló vendéglátóegységben dolgozik. Összesen 36 embert találtak, akik a betegségét megelőző időszakban kapcsolatba kerültek a nővel. Négyen közülük influenzaszerű tüneteket produkáltak, ám szervezetükben nem mutatták ki a H6N1 vírust. Az eset elszigeteltnek tekinthető, a vírus minden valószínűség szerint környezeti szennyezéssel került a nő szervezetébe - nyilatkozott a tajvani járványos betegségek megelőzését szolgáló központ vezetője.


A madárinfluenza törzs egy másik ága, a H7N9 március elején ütötte fel fejét Sanghajban, majd további, elsősorban kelet-kínai városokban. Megjelenését először március végén jelentették a hatóságok, a legutóbbi tájékoztatás szerint a kór összesen 131 embert fertőzött meg, akik közül 39-en meghaltak, 78-an meggyógyultak, a fennmaradó betegeket pedig továbbra is kórházban kezelik. A kínai egészségügyi szervek elszigetelt esetekként tekintenek a megbetegedésekre, mely emberről emberre nem terjed. A kórral kapcsolatban minden érintett tartomány feloldotta a vészhelyzeti készültséget, Sanghajban és Csöcsiang tartományban is újranyitottak az élőszárnyast árusító piacokat, azok rendszeres és fokozott ellenőrzése mellett.


Animáció: HáziPatika.com