HáziPatika.com

Hamarabb érkeznek a hőhullámok

A rendszeresen menstruáló középkorú nők több mint fele szenved hőhullámoktól. Bár az ázsiai és latin-amerikai nők kevésbé érintettek, mint a fehérek, a közelmúltban 1500 nő részvételével készült felmérés szerint az arányok még így is meglepően magasak a korábbi vizsgálatok adataihoz képest.

A Group Health és a Fred Hutchinson Rákkutató Központ kutatói által végzett felmérésben számos különböző etnikumú nő vett részt, például fehérek, afroamerikaiak, hawaiiak, vietnámiak, filippínók, japánok, kelet-indiaiak, kínaiak és más ázsiaiak is. A szabályos ciklusú, rendszeresen menstruáló és hormonkezelésben nem részesült nők életkora 45-től 56 évesig terjedt.


Meglepő módon a résztvevők 55 százaléka számolt be hőhullámokról és éjszakai verejtékezésről (a korábbi vizsgálatok során a legmagasabb előfordulási arány sem érte el az 50 százalékot). A legnagyobb arányban az amerikai őslakos (67 százalék) és az afroamerikai (61 százalék) nők körében fordultak elő a tünetek, de az előbbi csoportok és a fehérek közti különbség statisztikailag nem számít jelentősnek. A legnagyobb etnikai csoportba tartozó fehér nők 58 százaléka tapasztalt hőhullámokat illetve éjszakai verejtékezést. Hozzájuk képest az ázsiai és a latin-amerikai nők közül sokkal kevesebben tapasztalták a tüneteket.

Érdekes módon a tüneteket tapasztaló fehér nők közül meglepően sokaknak szerepelt az étrendjében a szója, míg az ilyen problémával nem küzdő nők közül többen voltak azok, akik sosem fogyasztottak szóját.

A mostani kutatás talán némi vigaszt nyújthat azoknak a nőknek, akik meglepve tapasztalják magukon ezeket a menopauzára jellemző tüneteket. "Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy ezek a nők idő előtt beléptek volna a változókorba. A jelenség teljesen normális is lehet - állítja dr. Margery Grass, az Észak-Amerikai Menopauza Társaság (NAMS) elnöke. - Vannak nők, akiknek néhány nappal a szülés után is vannak hőhullámaik."

A kutatás részletes leírása a Menopause című tudományos szaklap online felületén olvasható.

Animáció: HáziPatika.com