HáziPatika.com

Madárinfluenza Ausztriában

A madárinfluenza (H5N1) vírusával fertőzött madarat találtak csempészett egzotikus madarak között az osztrák vámosok a Bécs melletti schwechati repülőtéren - közölte az osztrák egészségügyi minisztérium. Egy rutinellenőrzés során két cseh utasnál két utazótáskából összesen hatvan egzotikus madár került elő, csövekben elrejtve. Az állatok közül 39 már elhullott, amikor a vámosok rájuk találtak.

Az összes madártetemet megvizsgálta az osztrák egészségügyi és élelmiszer-biztonsági ügynökség, és az egyikben a H5N1 jelű vírust mutatott ki. A teszteredmény ismeretében az életben maradt, előzőleg karanténban elhelyezett állatokat elpusztították. A madarakkal érintkezésbe került osztrák állat-egészségügyi dolgozókat és vámosokat elővigyázatosságból kezelésben részesítik. A cseh hatóságokat is tájékoztatták az esetről, hogy meg tudják tenni a szükséges lépéseket. A minisztérium szerint csekély volt az emberi fertőződés veszélye.

A madárinfluenza H5N1 változata 2003-ban, majd 2005-06-ban végzett pusztítást szárnyasok között, elsősorban a Távol-Keleten. A vírus ritkán emberre is átterjed. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a 630 megbetegedés közül 375 vezetett a beteg halálához.